Ar prieniečiai žino, su kuo bendradarbiauja jų miestas?

Į redakciją užsukęs kaunietis gidas Chaimas Bargmanas sakė norintis pasidalinti idėja, kurią pasiūlęs Prienų rajono savivaldybei dar prieš trejetą metų, o dabar pakartotinai pasiūlė ir dabartiniams vadovams. Idėja, kurią važinėdamas po Lietuvą skleidžia istorikas, gidas profesionalas, kiekviename Lietuvos mieste ir savivaldybėje, bendradarbiaujančioje su užsienio partneriais, pastatyti stendus su susibroliavusių miestų herbais.

DSC_0131

 

Gidas iš Kauno Ch. Bargmanas į Prienų rajono savivaldybę buvo užsukęs tik prasidėjus naujos valdžios kadencijai. Savo pasiūlymą – susigiminiavusių miestų draugystę įamžinti herbų stendu – tuomet išdėstė raštu ir laukė žadėto atsakymo… Praėjo treji metai, ir atkaklusis gidas vėl užsuko į Savivaldybę. Pasak jo, maloni mero sekretorė surado senąjį raštą, priėmė ir pakartotinį raštišką pasiūlymą. O meras V. Bujanauskas ir Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas R. Šiugždinis pažadėjo gidui aptarti jo pasiūlymą ir pateikti atsakymą.

Ch. Bargmanas pasirodė įdomi asmenybė. Nors lietuviškai kalba puikiai, pirmiausia užkliūva jo nelietuviškas vardas ir išvaizda. Spėlioti daug nereikia, kad suprastum, jog gidas turi žydiškų šaknų. Išsiskiria ir tuo, kad keliauja po miestus viešuoju transportu arba „autostopu“, moka nemažai užsienio kalbų, už ką yra pelnęs Lietuvos „Gido poligloto“ nominaciją. Taip pat jis vienintelis Lietuvoje už profesinį atkaklumą apdovanotas „Gido kovotojo“ nominacijos ženklu.

Pokalbio metu Ch. Bargmanas akcentavo, jog minties, kurią skleidžia važinėdamas po Lietuvą, autorius, – ne jis, tačiau stendų su miestų partnerių herbais idėja, pirmą kartą pamatyta maždaug prieš dešimt metų Kėdainiuose, vėliau – Kelmėje, labai patikusi, tad nusprendęs paskatinti ir kitus miestus sekti tokiu pavyzdžiu. Po gido rekomendacijų stendus su užsienio partnerių herbais pastatė dar penkios savivaldybės: Kauno, Telšių, Jonavos, Kaišiadorių ir Šiaulių. Šiaulių savivaldybės vadovus, pasak kauniečio, pavyko įtikinti tik iš antro karto.

Jis lankėsi ir Ukmergėje, Šakiuose, Palangoje, Birštone, Trakuose, Druskininkuose. Gido žiniomis, šiuo metu stendai pastatyti dar keliuose miestuose. „Galėtų ir Prienai pasekti kitų miestų pavyzdžiu. Tegul prieniečiai žino, su kuo bendradarbiauja jų miestas, juk tai daug nekainuoja“, – sako ponas Chaimas.

Užsienio turistus po Lietuvą lydintis profesionalus gidas įsitikinęs, kad tokios iniciatyvos padeda sužadinti žmonių susidomėjimą, pakelti savivaldybės prestižą svečių akyse ir yra nebrangiai įgyvendinamos. „Pirmas ir pats svarbiausias akcentas – miestiečiai, įskaitant vaikus ir jaunimą, žino, su kuo jų miestas broliaujasi. Antra – miesto svečiai būna pamaloninti, išvydę savo šalies miesto herbo simbolį. Ir pagaliau – herbai puošia miestą“, – įsitikinęs atkaklusis gidas.

Dar daugiau – gidas įsitikinęs, kad nereikia „slėpti“ ir savivaldybės seniūnijų herbų. Pamatęs, kad šie herbai ne viešoje vietoje, o administracijos pastato pirmojo aukšto mažojoje posėdžių salytėje, Ch. Bargmanas nuoširdžiai stebėjosi: „Kodėl šiuos herbus turi matyti tik išrinktieji, o ne visi interesantai?..“

Rajono mero V. Bujanausko paklausėme, ar yra galimybė šią idėją įgyvendinti Prienuose? Meras sakė gido pasiūlymui teoriškai pritariantis, tačiau reikia aptarti galimybes su architektais, įvaizdžio formavimo specialistais. Jis prisipažino jau ne vienerius metus ir pats puoselėjantis mintį įrengti panašų stendą matomoje vietoje ir net turintis viziją: stendas galėtų būti saulės formos, kurio viduryje būtų Prienų herbas, o aplink jį – miestų–užsienio partnerių herbai.

„Idėja –graži ir sveikintina, tačiau taip pigiai, kaip įsivaizdavo gidas, esą galima daryti stendą iš faneros ir pan., jos neįgyvendinsi. Mano nuomone, daryti – tai daryti gerai, o bet kaip – neverta net pinigų išmesti. Reikia viską labai rimtai apsvarstyti ir įvertinti“, – sakė administracijos Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas R. Šiugždinis.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close