Nereikalingas padangas palikite jas keičiančiose įmonėse

Netrukus prasidės automobilių padangų keitimo metas. Vis dar galvojantiems, kad tinkamiausia vieta nereikalingoms padangoms išmesti – prie atliekų konteinerių ar pamiškėje, būtina žinoti du dalykus: pirma – senas padangas privalo nemokamai priimti jas parduodančios ar keičiančios įmonės, antra – už ne vietoje išmestas padangas gresia 15 tūkstančių litų bauda.

SONY DSC

Visa tai yra numatyta Atliekų tvarkymo įstatyme. Pagal nuo praėjusių metų pavasario įsigaliojusius jo pakeitimus, bauda už ne vietoje išmestą padangų toną padidinta nuo 1 300 iki 15 tūkstančių litų. Tad už keturių padangų komplektą, išmestą prie konteinerių, pamiškėje ar kitoje neleistinoje vietoje gresia apie 500 litų bauda.

Padangas keičiantys automobilių servisai senas padangas privalo priimti nemokamai – tokia tvarka galioja nuo praėjusių metų pradžios. Bet kokia, kad ir kelių litų rinkliava už paliekamas padangas, yra neteisėta. Padangos yra apmokestinamieji gaminiai, už kurių tvarkymą vairuotojai sumoka jas pirkdami. O automobilių servisai nemokamai privalo priimti ne tik padangas, bet ir panaudotą alyvą, amortizatorius.

Senas padangas nemokamai privalo priimti ir jas parduodančios įmonės – joms įstatymas numato prievolę priimti tiek senų padangų, kiek parduoda naujų.

Naudotos padangos iš gyventojų priimamos ir didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse. Tačiau už čia paliktų padangų tvarkymą sumokama antrą kartą, nes kaip minėta, padangų tvarkymo mokestis yra įskaičiuotas į jų kainą.

O išlaidos, kurios patiriamos tvarkant į aikšteles atvežtas padangas, įskaičiuojamos į rinkliavą, kurią moka visi gyventojai. Per praėjusius metus į Alytaus regiono aikšteles atvežtų padangų tvarkymas regiono gyventojams papildomai kainavo 250 tūkstančių litų.

Žinodami savo teises ir padangų gamintojų atsakomybę, vairuotojai turi visas sąlygas ir galimybes save bei aplinkinius apsaugoti nuo papildomų išlaidų ir problemų – tereikia nebereikalingas padangas palikti ten, kur pasiimate naujas.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close