Prieš dvidešimt metų įkurtas sporto klubas „Vėjas“ vienijo kovos menų gerbėjus. Tuomet dar aktyviai sportavo pats klubo įkūrėjas ir vadovas Egidijus Visockas, subūręs į grupę shidokan karatė atstovus. Ilgainiui klubo veikla plėtėsi, jį pradėjo lankyti ne tik aukštesnių tikslų siekiantys lengvaatlečiai, bet ir eiliniai prieniečiai: vaikai, jaunimas, suaugusieji. Klubo durys, sako jo vadovas, atviros kiekvienam, besirūpinančiam savo fizine ir dvasine sveikata.

 

Pasiekimai

Jaunimo ir suaugusiųjų klubo „Vėjas“ karatė sportininkai iškovojo nemažai apdovanojimų ir trofėjų. Egidijus Visockas, kuriam suteikta juodo diržo meistro kvalifikacija, tapo bronzos medalio laimėtoju shidokan karatė čempionate „Pasaulio taurė“2005 m., o2007 m. laimėjo pirmąją vietą Baltijos šalių taurės varžybose. Aukštais pasiekimais džiugino ir vaikai bei jaunimas. Jaunių grupėje Europos taurės laimėtoju ir Lietuvos čempionu yra tapęs Edgaras Raibužis, Lietuvos čempionu – Arvydas Maščinskas, įvairių mažesnių turnyrų nugalėtojais – Marius Dargužis, Kęstutis Liepa, Julius Dereškevičius, Tautvydas Mazauskas, Arnas Baranauskas, Eimantas Barštys, Žygimantas Bubnys, Darius Mališauskas, Nerijus Šukys ir kiti.

 

Sportuoja visi norintieji

Bėgant laikui prie sporto klubo „Vėjas“ prisijungė daug įvairaus amžiaus ir įvairių poreikių žmonių ir kovos menai buvo šiek tiek primiršti, o veikla nukrypo į kitas sporto šakas. Kaip paaiškino klubo vadovas E. Visockas, visas dėmesys buvo skirtas jaunimo ir vyresnių žmonių laisvalaikiui, todėl nebeliko laiko treniruoti karatė entuziastus. Kitų trenerių, dirbančių savanoriškai, be atlygio, nebuvo.

Suaugusieji, norintys palaikyti gerą fizinę formą, besirūpinantys sveikata, lankė (ir lanko) fizinio pasirengimo užsiėmimus, tuo tarpu moksleiviai būrėsi į atskiras sekcijas: lengvosios atletikos, futbolo. Lengvosios atletikos rungtyse žymesnių rezultatų apskrities moksleivių žaidynėse, studentų sporto festivaliuose bei kituose respublikiniuose ir rajoniniuose renginiuose yra pasiekę šie klubo nariai: Raminta Dabulskytė, Justina Stasiūnaitė, Vaida Akelytė-Visockienė, Sigita Karvelytė, Karolis Abromavičius, Edita Kreivėnaitė, Justina Matuliauskaitė, Erika Maleckaitė, Sigita Viršilaitė, Agnė Abramavičiūtė, Milda Kederytė. Klubo sportininkai: Karolis ir Povilas Valatkos, Aurimas Liuiza, Egidijus Visockas, Artūras Bendoraitis, yra įveikę Vilniaus maratono distanciją –42,195 km. Vaikinų krepšinio komanda jau penktą sezoną dalyvauja Kauno krepšinio mėgėjų lygos čempionatuose. Klubo „Vėjas“ garbę merginos ne kartą yra gynusios įvairiuose futbolo turnyruose.

Treneris E. Visockas nepamiršta geru žodžiu paminėti klube aktyviai sportuojančių įvairių sporto šakų atstovų. Tai Lukas Milašauskas, Marius Paplauskas, Kęstutis Aliukevičius, Gediminas Slavinskas, Mantas Blaževičius, Ieva Žilinskaitė ir kiti. Beje, ne vienas klubo auklėtinis yra pasirinkęs specialybę, susijusią su kūno kultūra, ir įgyta patirtimi dalijasi su kitais, o sugrįžę į Prienus nepamiršta apsilankyti klubo treniruotėje.

Sporto ir sveikatingumo klubo „Vėjas“ gretos nemažėja ir tada, kai dauguma dirbančiųjų ir besimokančiųjų atostogauja. Treniruotės vyksta tris kartus per savaitę – pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais (vakarais) „Žiburio“ gimnazijos ir „Ąžuolo“ progimnazijos stadione arba progimnazijos sporto salėje. 

 

Atgaivinta kovos menų sekcija

Narių gretos pagausėjo, kai pavasarį buvo atgaivinta kovos menų sekcija, kuriai vadovauja 38 metų birštonietis treneris Rokas Stambrauskas, mišriojo kovos meno (MMA) atstovas bei vienas pirmųjų bushido kovotojų Lietuvoje.

Prisimindami pradžią R. Stambrauskas su E. Visocku pasakoja, kad mokytis kovos meno pradėjo kaip savamoksliai, nes trenerių tuo metu dar nebuvo, o pavyzdžiu tarnavo indų filmai. Tobulėti ir siekti meistriškumo galimybės atsirado tik vėliau.

Per savo aktyvią sportinę veiklą R. Stambrauskas yra pelnęs nemažai apdovanojimų. Jis yra 1996 m. atviro shidokan turnyro Nicoje nugalėtojas, 2001 m. realių kovų turnyro nugalėtojas, 2001 m. universalios kovos pasaulio čempionato II vietos laimėtojas, 2002 m. turnyro „Shoot Boxing“ Japonijoje bei tarptautinių turnyrų RINGS nugalėtojas. V tarptautiniame turnyre ŠOKAS nokautu įveikė Gruzijos Rings žvaigždę Emiraną Bisadzę. „Dar ir dabar Rokas laikomas vienu iš geriausių sunkaus svorio kovotojų Lietuvoje, turi didelę varžybų ir žinių patirtį, kurią gali perduoti jauniems sportininkams“, – patikino jo kolega.

Vienas iš pirmųjų renginių, kuriame buvo pristatyti kovos menai, – rugpjūčio 18 d. Prienuose E. Visocko ir R. Stambrausko iniciatyva vykęs braziliško džiu-džitsu seminaras Prienų jaunimui, besitreniruojančiam MMA. Seminare taip pat dalyvavo ir Kudo grupė iš Alytaus. Spalio mėnesį Prienuose įvyks respublikinis SWAT (bushido kovos menų) turnyras, kurio tikslas – išaiškinti kylančius, gabius sportininkus. Patyręs treneris tiksi, kad turnyre dalyvaus ir Prienų MMA atstovai.

 

Kovų menai formuoja asmenybę

R. Stambrauskas dirba apsaugos tarnyboje „Rimsigna“, studijuoja sociologiją VDU ir savanoriškai treniruoja norinčiuosius išmokti kovos menų. Treniruotės vyksta keturis kartus per savaitę „Ąžuolo“ progimnazijos rūsyje esančiose ir pačių įsirengtose patalpose. Nuo rudens treniruotės vyks penkis kartus. „Pradžioje susirinkdavo daug norinčiųjų, todėl teko daryti kelias grupes: 15-18 metų bei 18 ir vyresnių. Vėliau dalis išsivaikščiojo galbūt dėl per didelio fizinio krūvio. Sportininkui reikia stebėti savo svorį, daug jėgų atiduoti ištvermės ugdymui, fiziniam pasirengimui, visų raumenų grupių stiprinimui ir tik tada galima mokytis technikos ir formuoti specialius įgūdžius“, – pasakoja R. Stambrauskas.

Mišrusis kovos menas, aiškina treneris, skiriasi nuo kitų kovos menų tuo, jog čia naudojamos įvairios technikos. Tai visų kovos stilių įvairovė, kuri pateisina kovotojų lūkesčius ir tampa veiksminga tada, kai kovojama įvairiausio lygio varžybose. Du kovotojai kovos metu, naudodami įvairius leistinus kovos menų metodus, bando pasiekti dominavimą vienas kito atžvilgiu. Nors, pasak trenerio, MMA kovotojai dažniausiai bando pritaikyti jiems palankesnį kovos stilių, neretai jiems tenka susidurti su įvairių kovos rūšių situacijomis. Pavyzdžiui, kovotojas naudoja smūginę techniką ir varžosi stovėdamas, o kažkuriuo metu netikėtai gali atlikti staigų dziudo-sambo veiksmą. Šiuolaikiniai MMA kovotojai daugiau dėmesio skiria įvairiems kovos stiliams: taiboksui, sambo, dziudo. „Dėl to ši kovos šaka tokia populiari pasaulyje – varžybos įdomesnės, reginys gražesnis. Varžybose gali pamatyti susitinkant boksininką ir karatė meistrą. Ir visiems įdomu, kuris bus stipresnis“, – šypsosi treneris.

Kovotojai MMA mokykloje mokosi įvairių kovos technikų bei įgūdžių: ne tik smūgių stiprumo, bet ir taisyklingai stovėti (paskirstyti svorio centrą), taisyklingai sugniaužti kumštį ir pan. Daugumos jaunų MMA mokyklos mokinių tikslas – tapti stipriais kovotojais, tačiau stiprus kovotojas, perspėja R. Stambrauskas, turi būti ne tik fiziškai stiprus, lankstus, gerai techniškai pasiruošęs, bet ir drausmingas, susitvardantis, gebantis išlaikyti šaltą protą kritinėse situacijose. Todėl treneris daug dėmesio skiria psichologiniam pasiruošimui, kalbasi su jaunuoliais apie mokslą, santykius su draugais. „Mano nuomone, tas, kuris mokosi kovos meno, gyvenime turi stengtis nedemonstruoti jėgos (išskyrus savigyną), o toks gali būti tik stabilių emocijų, tvirto charakterio ir stiprios dvasios žmogus“, – tikro kovotojo charakterį abibūdina MMA meistras. „Sportininkas turi žinoti, kad pirmiausia privalo nugalėti save, savo puikybes, norus, tik tada gali tapti meistru. Žmogus, kuris įgyja meistriškumo, niekada to nedemonstruos gatvėje, nes tai yra sunkus darbas, kuris formuoja asmenybę“, –  treneriui pritaria jo bendražygis E. Visockas.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close