Saugūs namai: ar įmanoma išvengti turto vagysčių?

Turto vagystės – liūdna kasdienybė, nuo kurios apsisaugoti vis sudėtingiau. Tobulinamos apsaugos priemonės – tobulėja ir ilgapirščiai. Ko dažniausiai gviešiasi piktieji namų kraustytojai ir kokios įmanomos apsisaugojimo priemonės sutiko papasakoti draudimo bendrovės „Compensa“ Prienų skyriaus vadovas Alvydas Barščevičius.

 Pamaketuoti Prienai

Vagia net alkoholį

Pasak draudimo specialisto, kaip pernai, taip ir šiemet ilgapirščiai labiausiai vertina namuose paliktus grynuosius pinigus, juvelyrinius dirbinius, įvairiausią kompiuterinę ir buitinę techniką, mobiliuosius telefonus, meno kūrinius ir net alkoholį. Be to, atšilus orams, pastebimas dažnesnis sandėliukų, rūsių ir garažų „lankymas“ – išnešamos žoliapjovės, automobilių padangos ir ratlankiai bei įvairiausi sodo ir daržo įrankiai.

Ar įmanoma išvengti vagysčių?

Kaip apsisaugoti ir bent šiek tiek sumažinti galimą žalą? „Gali padėti garsinės turto apsaugos įrengimas – neapsikentę didelio garso, kaimynai iškvies policiją. Kita galimybė – apsaugos priemonių prijungimas prie saugos tarnybos pulto, – sako A. Barščevičius. – Abi šios apsaugos priemonės nuo vagysčių gali būti veiksmingos, tačiau turi vieną didelį minusą – laiką. Vagišiai gali pridaryti didelių nuostolių ir per kelias minutes.“ Dar vienas draudimo specialisto įvardytas sprendimas – apsauginių žaliuzių, seifų, langų užraktų bei saugių spynų įrengimas namuose. „Visų esamų apsaugos priemonių sumontavimas tikrai padės išgelbėti bent dalį turto ir pailginti plėšimo laiką. Tačiau pasprukus vagišiams, nukentėjusysis turės savo lėšomis ne tik atkurti prarastą turtą, bet ir sutaisyti vagystės metu sugadintas saugos priemones“, – patirtimi dalijasi A. Barščevičius. Jeigu nenorite ieškoti ir montuoti apsauginių prietaisų, dar yra draudimas, nors gyventojai apie jį ir retai susimąsto. Apie pasekmes pagalvojama tik tada, kai jiems arba jų artimiesiems nutinka nelaimė.

Saugūs namai – apdrausti namai

Šiandien apdrausti galima ne tik būstą, bet ir jame esantį turtą – pavyzdžiui, „Compensa“ standartinė namų turto draudimo apsauga taip pat galioja ir namuose esančioms vertybėms, t. y. gryniesiems pinigams, meno ir juvelyriniams dirbiniams bei odos ir kailių gaminiams, taip pat ir paliktiems svečių daiktams. „Svarbiausia, kad įsigijus namų turto draudimą, nereikia mokėti už visas papildomas apsaugas. Apsidraudęs namų turtą žmogus visuomet bus apsaugotas nuo jo daiktų praradimo vagystės, plėšimo ar vandalizmo atveju. Ši apsauga galios net ir tuo metu, jei jis pasiims kokį nors turtą, pavyzdžiui, nešiojamąjį kompiuterį už draudimo vietos ribų, – apie draudimo galimybes pasakoja specialistas. – Dažnėjant vagystėms iš daugiabučių sandėliukų, į namų turto draudimą įtraukėme ir sandėliuke ar garaže laikomų daiktųdraudimą.“ Namų savininkams A. Barščevičius siūlo pasinaudoti galimybe apsidraudus namų turtą ir nemokamai gauti lauke pritaikyto laikyti inventoriaus, esančio aptvertoje teritorijoje, draudimą.

Atlyginama ne tik už prarastus daiktus

Pasak draudimo atstovo, dažniausiai išmokamos sumos nuo kelių šimtų iki keliasdešimties tūkstančių litų. Be to, atlyginama žala, jei vagystės metu apgadinamas nekilnojamasis turtas, pavyzdžiui, sugadinamos spynos, išlaužiamos durys ar išdaužiami langai, apgadinamos sienos išlupant televizorių ar garso aparatūrą su visais laidais, laikikliais ir pan. „Buvo atvejis, kai lipdami pro langą vagys sudaužė gėlės vazoną“, – prisiminęs išskirtinį žalos atlyginimo atvejį šypsosi A. Barščevičius ir primena, kad dažniausiai ir didžiausios vagystės įvykdomos dieną, o ne naktį, tad visapusišku savo turto saugumu pasirūpinti būtina.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close