Įspūdingai pažymėta Žemės diena

Kovo 20-ąją švenčiama Pasaulinė žemės diena sugrąžina šiltąjį ir šviesųjį metų laiką, sulygina dieną su naktimi ir primena, kad visiems reikia saugoti ir globoti mūsų žaliąją planetą. Su pavasario lygiadieniu ateina ir tikrasis astronominis pavasaris. Kaip ir kiekvienais metais, prie Lietuvos savivaldybių šalia Lietuvos Respublikos ir ES vėliavos buvo iškelta ir Žemės vėliava.

 

Žemės diena švenčiama visose šalies švietimo įstaigose – darželiuose ir mokyklose. Tačiau jau septinti metai kovo 20-ąją Kaune rengiamas leidyklos „Lututė“ įsteigto jaunųjų gamtos mylėtojų klubo „Lutučiukai“ šventė-suvažiavimas. Šiemet į iškilmes Kauno Vytauto Didžiojo universiteto didžiojoje salėje buvo pakviesti ir Birštono vaikų lopšelio-darželio auklėtiniai. Jie ne tik dalyvavo kaip žiūrovai, bet ir buvo Žemės vėliavos įnešimo ceremonijos dalyviai, taip pat pasirodė scenoje su savo programėle.

Į šventę vaikai rinkosi rankose nešdamiesi pačių pagamintus didesnius ar mažesnius gaublius. Be to, VDU didžiosios salės fojė buvo eksponuojami įvairiausi ir gražiausi klubo narių sukurti mūsų Žemės planetos modeliai. Čia taip pat buvo daug piešinių, nuotraukų bei kitokių darbelių, sukurtų vaikų rankomis. O viduryje fojė stovėjo didžiulis skruzdėlynas, papuoštas fejerverkais.

Birštoniečiai Pasaulinės žemės dienos minėjimui parengė specialią programėlę, kuri priminė, kad reikia mylėti Žemę, išsaugoti ją ir ateinančioms kartoms. Vaikučiai į Kauną atvežė ir namų darbų užduotį – didelį gaublį, kuris puošė didžiąją sceną.

Septinti metai iš eilės Kaune vykstanti šventė – gausiausias Žemės dienos minėjimas šalyje, kurį organizuoja UAB leidykla „Lututė“ ir energingoji bei linksmoji „Lutučiukų“ klubo vadovė Lina Marmaitė.

Į šį suvažiavimą atvyko apie 700 aktyviausių jaunųjų gamtos mylėtojų iš visos Lietuvos. Tarp jų buvo ne tik birštoniečiai, bet ir grupelė Šilavoto pagrindinės mokyklos jaunųjų miško bičiulių su vadove mokytoja Rita Kišoniene.

Renginį pradėjo jaunieji šokėjai iš Kauno, po to buvo įnešta Žemės vėliava, lydima viso gražaus būrio Birštono lopšelio-darželio vaikučių.

Susirinkusiuosius sveikino „Lutučiukų“ klubo įsteigėja L. Marmaitė. Ji palinkėjo, kad kiekvieną pavasarį visi išgirstume ūbaujant lututę, kad išmoktume už viską, ką turime ir kuo džiaugiamės, padėkoti Žemei.

Galima tik pasidžiaugti, kad nuo 1995 m. leidžiamo gražaus, spalvoto ir informatyvaus žurnaliuko „Lututė“ redakcija artimai bendrauja su gamta besidominčiais vaikais, darželių auklėtojais, pradinių klasių mokiniais ir mokytojais, jaunųjų gamtininkų ir miško bičiulių būreliais. Vaikus į šį klubą sukvietė „Lututės“ redaktorė L. Marmaitė, kuri nuo pat pradžių vadovauja mažiesiems gamtininkams ir kasmet vis užkrečia naujomis idėjomis.

Klubo nariai, vadinamieji „lutučiukai“ labai daug įdomių dalykų sužino apie mus supančios gamtos paslaptis, gyvūnėlius, paukštelius ir žvėrelius. Dar vaikai mokomi mylėti ir gerbti aplinką, kurioje gyvena, skatinami neteršti vandens, nešiukšlinti miške, rūšiuoti buitines atliekas.

Šiemet jaunieji gamtininkai dalyvavo gamtosaugos projekte „Nori saugoti paukščius – taupyk energiją“. Beje, ši tema atsispindėjo ir vaikų piešiniuose, nuotraukose ir rašiniuose. L. Marmaitė pasidžiaugė, kad konkurse dalyvavo per 400 vaikų. Nugalėtojams buvo įteikti prizai.

Padėkos raštais buvo apdovanoti ir daugelis mokinių bei mokytojų, tarp jų ir Birštono vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ auklėtojos Danutė Adamonienė ir Angelė Sadauskienė.

Labai daug plojimų ir ovacijų sulaukė mažųjų birštoniečių ir jų puikių auklėtojų D. Adamonienės ir A. Sadauskienės parengta programėlė. Nors vaikučiai dar maži, tačiau jie labai gražiai pasiruošė ir papuošė šventę savo programėle.

Žemės dienos proga Kauno savivaldybės mero patarėjas Zenonas Abramavičius įteikė padėkos raštus L. Marmaitei ir UAB „Lututės“ direktoriui Romualdui Barauskui.

L. Marmaitė pasidžiaugė, kad visada šiuose gražiuose ir gausiuose Žemės dienos

renginiuose dalyvauja ir Saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė. Direktorė apdovanojo tuos mokinius, kurie praeitais metais daugiausiai keliavo ir aplankė Lietuvos saugomus objektus, nacionalinius ir regioninius parkus. Pasak R. Baškytės, džiugu, kad vaikai keliauja, domisi gamta, nes kiekvienais metais atsiranda vis daugiau naujų ir įdomių vietovių, kurias verta aplankyti.

VDU botanikos sodo direktorė Vida Mildažienė visus šventės dalyvius pakvietė apsilankyti botanikos sode, pamatyti, kaip žydi žibutės ar šalpusniai bei daugybė kitų augalų iš viso pasaulio.

Atšilus orams tiek augalai, tiek gyvūnėliai skuba pranešti, kad jau pavasaris – apie tai čiulba ir švilpauja į gimtuosius kraštus sugrįžtantys paukščiai.

Kauno Tado Ivanausko muziejaus direktorius Ričardas Patapavičius pasakojo, kad Lietuvoje gyvena per 300 paukščių rūšių, nuo mažiausių iki pačių didžiausių. Tik kažin ar mes juos visus pažįstame? Buvo puiki proga ne tik pamatyti paukštelius paveikslėliuose (skaidrėse), bet ir išgirsti įdomų pasakojimą.

Vėliau visi susidomėję žiūrėjo „Raganiukės“ teatro vaidinimą „Stebuklinga spanguolė“.

O „Lututės dainelę“ šventės dalyviams padovanojo radijo laidos ir žurnalo „Vakaro žvaigždė“ redaktorė Daiva Bauerienė.

Renginio dalyvius linksmino Kauno tautinės kultūros centro vaikų tautinių šokių ansamblis „Kalvelis“, o po oficialiosios dalies laukė ypatingas gimtadienio tortas.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close