Aptarti švietimiečių reikalai

Rugpjūčio 28 d. Birštono savivaldybėje vyko švietimo darbuotojų ir ugdymo įstaigų vadovų pasitarimas. Jame dalyvavo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, Savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė, vyr. specialistė Vida Gadliauskienė, Birštono gimnazijos direktorius Alvydas Urbanavičius, meno mokyklos direktorė Laimutė Raugevičienė, Birštono vienkiemio darželio mokyklos direktorė Regina Gustaitienė ir Birštono vaikų lopšelio darželio „Vyturėlis“ vedėja Vitalija Adamonienė.

Savivaldybės vadovė pasveikino visus su artėjančiais naujais mokslo metais, pasidžiaugė pasiekimais atnaujinant mokslo ir ugdymo įstaigas, tačiau priminė, kad ir šiemet biudžetas nebus didesnis negu praėjusiais metais, todėl tvarkantis buitį ir aplinką reikės pasinaudoti ir savais resursais.

Merė įteikė pažymėjimus atestuotiems mokyklų vadovams: R. Gustaitienei ir L. Raugevičienei.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja A. Žiūraitienė švietimo įstaigų vadovus supažindino su svarbesniais Švietimo ir mokslo ministerijoje vykusioje konferencijoje svarstytais klausimais. Ji pažymėjo, kad šiais mokslo metais bus svarbūs tie patys prioritetai: išlaisvintas kūrybiškumas, saugus ir sveikas vaikas, savarankiška ir atsakinga mokykla, bet prisidės ir dar vienas – dėmesys mokytojų tobulėjimui.

A. Žiūraitienė pastebėjo, kad vienas iš svarbiausių ir didžiausių šiemet laukiančių darbų – valstybinės švietimo strategijos 2013-2022 m. patvirtinimas. Per ateinančius dešimtį metų bus siekiama, kad Lietuvos švietimas taptų tvariu pagrindu kiekvienam piliečiui ugdant jo savarankiškumą, veržlumą, atsakingumą, kuriant savo, valstybės ir pasaulio ateitį. Teikiamame naujos švietimo strategijos projekte išskiriami keturi esminiai dalykai: dėmesys mokytojui, šiuolaikinė organizacija, savo sprendimus ir plėtrą grindžianti išmania vadyba, išplėstas vaikų ir jaunimo neformaliojo ugdymo prieinamumas bei mokymasis visą gyvenimą, įvedant mokymosi visą gyvenimą krepšelį.

Skyriaus vedėja supažindino su finansine padėtimi ir mokinio krepšelio lėšomis, skirtomis šiems mokslo metams, bei jų trūkumo prognozėmis. Lėšų trūkumą lemia nepakankamas mokinių skaičius klasėse, aukšta mokytojų kvalifikacija ir didelis pedagoginio darbo stažas. Susirinkimo metu buvo paliesti ir neformalaus ugdymo klausimai, svarstyti konferencijos metu, bei kiekvienai įstaigai aktualūs klausimai.

Švietimo įstaigų vadovai kalbėjo apie pasiruošimą naujiems mokslo metams, mokykloms ir mokytojams keliamus tikslus ir uždavinius.

Gimnazijos direktorius Alvydas Urbanavičius pasidžiaugė, kad užbaigtas  senosios mokyklos remontas, atnaujinti koridoriai ir klasės. Mokiniai galės džiaugtis geresnėmis mokymosi sąlygomis, bus šilčiau ir jaukiau.

Kaip ir visose Lietuvos mokyklose, taip ir Birštono gimnazijoje sumažėjo mokinių. Rugsėjo 1-ąją ateis 26 mokiniais mažiau nei pernai. Mažiau bus pirmokų – lieka vienas pirmos klasės komplektas (24 mokiniai), nors pernai metais buvo 2. Ženkliai sumažėjo mokinių ketvirtoje gimnazijos klasėje – liko tik du klasių komplektai iš 4. Sumažėjo ir antros gimnazijos klasės mokinių – liko du klasių komplektai iš trijų. Yra ir teigiamų pokyčių: suformuota dar vienas trečios gimnazijos klasės komplektas. Į penktą klasę atvyko 11 mokinių. Šiandienos duomenimis, Birštono gimnazijoje mokysis 572 mokiniai (praeitais mokslo metais mokėsi 597). Galutinis skaičius bus aiškus po Rugsėjo 1-osios. Dvi gimnazijos mokytojos išėjo į užtarnautą poilsį, į kolektyvą įsijungė nauja chemijos mokytoja.

Didesnių pokyčių laukiant mokslo metų pradžios meno mokykloje neįvyko. Kaip sakė mokyklos direktorė L. Raugevičienė, vieną klasę suremontavo ir atnaujino savo jėgomis. Daug investuoti į remontus jau neapsimoka, nes mokykla laukia renovacijos. Direktorė pasidžiaugė, kad Meno mokykla dalyvavo Lietuvos ir Latvijos kūrybinių industrijų projekte. Už projekto lėšas įsigyta mokymo priemonių: keramikos ir stiklo krosnys, molbertai, grafikos staklės ir kt. Gavus reikalingas mokymo priemones, atsirado galimybė įvesti naują muzikinių technologijų programą išplėstinio ugdymo mokiniams, arba pasirenkamąjį dalyką muzikinio skyriaus mokiniams.

Birštono vienkiemio darželis mokykla taip pat laukia renovacijos, tačiau ruošiantis naujiems mokslo metams pirmokų klasę pagražino stovyklaujantys mokiniai. Darželio mokyklos direktorė R. Gustaitienė sakė, kad pas juos ir šiais metais veiks prailgintos dienos grupė, kur vaikai galės ilgiau pabūti, pažaisti, o mokinukai paruošti pamokas. Šį darželį mokyklą lankančius darželinukus taip pat veža mokyklinis autobusiukas, o juos palydi ir surenka auklytė. Tai labai gera paslauga, nes tėveliai vaikučius į darželį gali leisti ir iš tolimesnių kaimų.

Rugsėjo 1-ąją į mokyklą žada ateiti 9 pirmokai, 9 antrokai, 9 trečiokai ir 8 ketvirtokai. Priešmokyklinėje grupėje bus 8, darželyje – 18 vaikučių.

Birštono lopšelis darželis „Vyturėlis“ dar tik prieš pusę metų įsikraustė į renovuotas patalpas, todėl čia net kosmetiniai pagražinimai nereikalingi. Kaip sakė vedėja Vitalija Adamonienė, jie dabar svajoja gražiai susitvarkyti kiemą. Birštono lopšelį darželį „Vyturėlis“ lankys 114 vaikučių.

Posėdžio metu išaiškėjo, kad Birštono savivaldybės švietimo įstaigos jau pasiruošusios pasitikti mokinius ir pradėti naujus mokslo metus.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close