Menininkų vizitai Jiezno gimnazijoje

Į mokyklą veržiantis masinėms pramogoms, virtualaus komunikavimo internetu epochoje tiesiogiai pabendrauti su žymiu menininku yra labai vertinga patirtis. Tokią galimybę mūsų gimnazijai suteikė Lietuvos meno kūrėjų asociacija (LMKA) kartu su partneriais. Mums teko laimė dalyvauti iš Europos socialinio fondo lėšų finansuojamo projekto ,, Aukštosios kultūros impulsai mokykloms (AKIM)‘‘veikloje ,, Meninės kūrybos mokymai mokyklose“. Šio projekto tikslas- mokyklų bendruomenių atskirties nuo kultūros proceso mažinimas, o įgyvendinimo raktas- tiesioginis kontaktas tarp menininko ir mokinio.

Nuo2014 m. pradžios gimnazijoje jau viešėjo 4 menininkai. Sausio vidury teorinę pamoką mokiniams vedė ,,paradoksų ir ironijos specialistas‘‘, rašytojas, poetas, vertėjas Laurynas Katkus. Rašytoja svarstė, ar šiuolaikiniame pasaulyje poezija yra atgyvena, kėlė klausimą, ar poezijos uždavinys – trumpiausiu ir pagauliausiu pavidalu perteikti svarbiausias gyvenimo patirtis ir problemas-meilę, maištą, vienatvę, šventę, ilgesį ir t.t.  Poetas gvildeno  populiariosios ir aukštosios poezijos ypatumus bei skirtumus.

Baigiantis sausiui, savo vizitu mus pagerbė fotomenininkas Romualdas Požerskis. Menininkas atskleidė savo profesijos darbo sąlygas, ypatumus ir subtilybes, aiškino, kuo skiriasi mėgėjiška, saloninė, piktorealistinė, meninė fotografija nuo kūrybinės fotografijos.

Istorijos metraštininkas R. Požerskis demonstravo darbus iš kūrybinio archyvo: serijų ,,Pergalės ir pralaimėjimai‘‘, (apie motokrosą), ,,Lietuvos senamiesčiai“, ,,Atlaidai‘‘, ,,Atminties sodai“,  ,, Žalgirio vyrai“, ,, Lietuvos kelias į Nepriklausomybę‘‘, ,, Mažojo Alfonso vargai ir džiaugsmai‘‘.(Šią knygą menininkas padovanojo bibliotekai). Fotomenininkas daug pasakojo ir rodė fotografijas apie JAV Nevados dykumoje vykstantį festivalį ,,Degantis žmogus‘‘, kuris pripažintas unikaliausiu ir didžiausiu alternatyvaus meno reiškiniu pasaulyje.

Vasario pabaigoje sulaukėme  Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininko, poeto, vertėjo Antano A. Jonyno. Išklausėme paskaitą apie  tėvo Antano Jonyno ir paties  Antano A. Jonyno-pirmosios ir paskutiniosios lietuvių sovietinės poezijos kartos  – kūrybos ypatumus. Remiantis daugiausia dviejų poetų kūrybos pavyzdžiais  buvo parodyta, kokias menines ir estetines transformacijas patyrė lietuvių poezija per palyginti neilgą vienos kartos gyvenimo laikotarpį, kiek išgyventa  nuo prisitaikymo iki rezistencijos, buvo nupieštas kultūrinis ir literatūrinis dviejų skirtingų laikotarpių istorinis fonas.

Įpusėjus kovui, mus aplankė kino dailininkė, marinistė, dizainerė Janina Krasauskienė. Menininkė praskleidė kino užkulisius, pavedžiojo po kūrybinę virtuvę nuo susipažinimo su filmo scenarijumi iki kostiumų sutvarkymo filmavimo pabaigoje. Dailininkė pasakojo nuotykius ir įvykius, atsitikusius befilmuojant, pateikė įvairių istorinių  laikotarpių kino kostiumų eskizavimo pavyzdžius, demonstravo pagamintų kostiumų nuotraukas, supažindino mokinius, kur galima įsigyti šią profesiją, kur pritaikomos įgytos žinios, apibrėžė kostiumų dailininkės veiklą filmavimo metu užtikrinant gerą nepertraukiamą darbą aikštelėje ir studijoje.

Ateity dar laukiame architekto ir teatralų.

Po mokyklas pasklidęs intelektualų potencialas atveria platesnį kultūrinį akiratį ir skatina įsitraukti į kultūros procesą. Projekto metu tobulinamas mokinių kūrybiškumas, meninis ugdymas, vaizduotė, būsimų kultūros vartotojų kompetencija. Džiaugiamės, kad projektas AKIM laimėjo ,,Europos burių 2013‘‘ nominaciją už galimybę tobulėti.

Vitalija Rūdienė

                                                                 Jiezno gimnazijos bibliotekos vedėja, projekto                     gimnazijoje koordinatorė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close