Prienuose vyko Lietuvos moksleivių štangos spaudimo čempionatas (GALERIJA, rezultatai)

Penktadienį Prienų sporto ir pramogų arenoje vėl šurmuliavo sportininkai iš visos Lietuvos. Čia vyko Lietuvos mokinių štangos spaudimo čempionatas.

>>> DAUGIAU NUOTRAUKŲ ČIA <<<

REZULTATAI – TURNYRINĖS LENTELĖS

Į specialiai paruoštą areną susirinko net 220 dalyvių iš 62 sporto klubų. Išbandyti savo jėgas kartu su lietuviais atvyko ir svečiai iš Baltarusijos. Tačiau didesnę dalį žiūrovų sudarė patys dalyviai bei jų palaikyti atvykę bendraminčiai.

10 val. ryte prasidėjusios varžybos užtruko beveik 12 valandų, paskutiniai apdovanojimai ir padėkos buvo įteiktos jau po 10 val. vakaro.

Pirmosios varžėsi merginos

Pirmosios prasidėjo ir greičiausiai pasibaigė merginų kovos. Merginos varžėsi tik dviejose svorio kategorijose – iki 57 kg ir virš 57 kg. Beje, būtent tarp merginų buvo daugiausiai Prienų bei Birštono krašto atstovių, tačiau šįkart prizinės vietos atiteko kitų regionų dalyvėms.

Kategorijoje iki 57 kg pirmąją vietą pavyko iškovoti Robertai Narmontaitei iš sporto klubo „Švyturys“. Jos visi trys bandymai buvo sėkmingi. Mergina išspaudė 50, 55 bei pergalingus 57,5 kg ir tapo Lietuvos čempione savo svorio kategorijoje. Jai nusileido Kristina Šlikovič iš Baltarusijos – pats pirmasis bandymas išspausti 45 kg buvo vienintelis sėkmingas, tačiau jis užtikrino merginai antrąją vietą. Trečioji vieta atiteko čempionės kolegei iš sporto klubo „Švyturys“ Marijai Chritiankovai. Išspaudusi 40 bei 42,5 kg, ji neįveikė 45 kg štangos. Nuo jos atsilikusi vos 2,5 kg ketvirtoje vietoje liko Vygilė Ašmantaitė iš Stakliškių vidurinės mokyklos. Labiausiai prie prizinių vietų priartėjusios Birštono sporto centro sportininkės visi trys bandymai (35, 37,5 ir 40 kg) buvo sėkmingi, tačiau išspaustas svoris neviršijo lyderių. Dar 2,5 kg nuo jos atsiliko ir Akvilė Umbrasaitė iš Jiezno gimnazijos. Akvilė išspaudė 25, 30, 37,5 kg.

Svorio kategorijoje virš 57 kg lydere tapo panevėžietė Laura Mikulevičiūtė. Ji sėkmingai išspaudė visus tris svorius (45, 55, 60 kg). Galutinės turnyro lentelės artimiausia varžovė Viktorija Seliokaitė iš sporto klubo „Švyturys“ išspaudė 50 bei 52,5 kg. Trečiąją vietą užėmė Lauros bendramokslė iš Panevėžio – Vitalija Vėžytė. Ji, sėkmingai išspaudusi visus tris (40, 50, 52,5 kg ) bandymus, deja, bendroje įskaitoje kelias punktais turėjo nusileisti Viktorijai. Ketvirtoji, tačiau jau neprizinė, vieta atiteko kitai Prienų krašto atstovei Deimantei Kaminskaitei iš Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos. Ji sėkmingai išspaudė 45, 47,5 ir 50 kg ir užtikrintai įsitvirtino arčiausiai lyderių. Birštono sporto centro sportininkė, Prienų „Žiburio“ gimnazijos atstovė Gintarė Laukaitytė šįkart atliko tik vieną – 42,5 kg sėkmingą bandymą, o veiveriškės Greta Švanytė bei Monika Kazlauskaitė, išspaudusios atitinkamai 30, 32,5 kg bei 25 kg, liko sąrašo apačioje.

Vaikinams sekėsi ne ką geriau

Prienams atstovavę vaikinai prizinių vietų taip pat neiškovojo. Kategorijoje iki 53 kg čempionu tapo Egidijus Valčiukas iš Šaukėnų sporto klubo „Kristalas“. Jis pirmaisiais bandymais išspaudė 90 ir 95 kg ir, suklupęs prie 101 kg bandymo, vis tiek tapo lyderiu. Antroje vietoje liko Lukas Lekšaitis iš Ventos sporto klubo „Liga“ su sėkmingais 60, 62,5 ir 65 kg bandymais, o trečioje vietoje jo kolega Vytauras Ribikauskas, išspaudęs 47,5, 50 kg ir suklupęs prie 55 kg bandymo. Šioje kategorijoje prieniečiai nesivaržė.

Kategorijoje iki 59 kg lyderiu tapo Lazdijų sporto centro sportininkas Evaldas Kupčinskas, sėkmingai išspaudęs visus tris bandymus – 75, 80 ir 85 kg. Jį bandė aplenkti Lukas Bugys iš sporto klubo „Kristalas“, tačiau išspaudęs 77,5 bei 82,5 kg suklupo prie 87,5 kg ir liko antroje vietoje. Trečiąją vietą, įveikęs 80 ir 82,5 kg, bet suklupęs prie 85 kg, iškovojo svečias iš Baltarusijos – Pavel Ruseckij. Veiveriškis Donatas Stankevičius išspaudęs 35 ir 45 kg bei suklupęs prie 52,5 kg buvo vienintelis mūsų krašto atstovas šioje kategorijoje.

Kategorijoje iki 66 kg tvirtą pergalę šventė baltarusis Igor Juzepčuk. Jis sėkmingai išspaudė visus tris bandymus (105, 115, 120 kg) ir tapo šios kategorijos lyderiu. Antrosios vietos apdovanojimą į Švenčionis išsivežė Deimantas Zakražauskas, sėkmingai išspaudęs 107,5, 115, 117,5 kg. Trečioji vieta atiteko Andriui Pališkiui iš sporto klubo „Fortūna“ (110,112,5 ir 117,5 kg). Audrius Brazionis iš Stakliškių vidurinės mokyklos įveikęs patį pirmąjį – 70 kg bandymą, porą kartų suklupo ties 87,5 kg bandymu, o jo bendramokslis Mantas Vitmanas, išspaudęs 60 kg, 67,5 kg jau nebeįveikė. Ne ką geriau sekėsi ir Audriui Griškevičiui iš Veiverių – pirmuoju bandymu įveikęs 40 kg, suklupo ties kitais bandymais – 50 ir 60 kg.

Svorio kategorijoje iki 74 kg pirmąją vietą iškovojo Marius Lekečinskas iš Šakių sporto klubo „Audra“, jam pavyko atlikti visus tris – 125, 130 ir 135 kg – bandymus. Antroje vietoje liko Ričardas Krančūnas iš Ventos – išspaudęs 125 ir 130 kg, bet suklupęs prie 135 kg. Trečiąją vietą iškovojo Karolis Gelžinis iš sporto klubo „Žėrutis“, jam taipogi sėkmingi buvo visi trys bandymai – 100, 107,5 ir 112,5 kg. Aurimas Klimavičius iš „Revuonos“ pagrindinės mokyklos, du kartus suklupęs prie 60 kg, sėkmingai įveikė 70 kg. Žigas Daumantas iš Jiezno sėkmingai įveikė visus tris – 65, 70 ir 75 kg – bandymus, o jo bendramokslis Daunoras Dominykas – 75, 77,5 ir 82,5 kg. Linas Biskirskas iš Stakliškių taip pat išstūmė 75, 80, 82,5 kg štangą. Raimundas Klimavičius iš „Žiburio“ gimnazijos irgi sėkmingai įveikė visus tris (70, 75 ir 85 kg) bandymus, o jo bendramoksliui Deividui Voveriui nesisekė, jis net trimis bandymais neįveikė 85 kg. Lygiai tokia pati nesėkmė lydėjo ir Joną Kazlauską iš Birštono.

Kategorijoje iki 83 kg triumfavo Tomas Tomkus iš Kėdainių. Jis pirmuoju bandymu išstūmė 125 kg ir iš antro bandymo – 135 kg štangą. Antroje vietoje liko ventiškis Aurimas Joniuškis, sėkmingai įveikęs 125 ir 130 kg, bet trečiuoju bandymu suklupęs prie 137,5 kg barjero. Trečioje vietoje liko Armandas Gaidukovas iš Panevėžio, įveikęs patį pirmąjį 130 kg bandymą ir porą kartų bandęs išstumti 137,5 kg štangą.

Svorio kategorijoje iki 93 kg pirmąją vietą iškovojo Linas Valuckas iš Šakių. Jis įveikė visus tris – 140, 145 ir 153 kg bandymus. Antrojevietoje liko Laurynas Žukauskas iš Joniškio su sėkmingais 130, 135, 140 kg bandymais. Trečioje – panevėžietis Ernestas Gedzevičius, antru bandymu įveikęs 130 kg ir nebeįveikęs 135 kg. Adomas Maciulevičius iš „Žiburios“ gimnazijos sėkmingai įveikė 80 ir 85 kg bandymus, tačiau suklupo prie 90 kg, o jo bendramokslis Mantas Blaževičius įveikė 110 kg bei du kartus bandęs išstumti 120 kg štangą.

Kategorijoje iki 105 kg lyderiu tapo absoliutus viso čempionato čempionas Gytis Gerikas iš Joniškio žemės ūkio mokyklos sporto klubo „Varūna“. Jis sėkmingai įveikė visus tris bandymus ir išspaudė didžiausią šiame čempionate svorį – 160 kg. Artimiausias jo varžovas Eimantas Ščiukauskis iš sporto klubo „Švyturys“ išspaudė 145, 152,5 ir 157,5 kg ir užėmė antrąją vietą. Trečioje vietoje liko Dovydas Jokimčius iš Naujosios Akmenės, jis įveikė 140, 145 kg ir suklupo prie 150 kg.

Svorio kategorijoje virš 105 kg susikovė tik 5 varžovai. Pirmąją vietą iškovojo galiūno Sauliaus Brusoko sūnus Martynas Brusokas, atstovaujantis Marijampolės Sūduvos gimnazijai. Pirmuoju bandymu išspaudęs 155 kg, jis suklupo ties 160 kg. Šio svorio jam nepavyko išspausti ir trečiuoju bandymu. Antroje vietoje liko sporto klubo „Samsonas“ atstovas Povilas Papievis, trečiuoju bandymu įveikęs 145 kg štangą. Trečioje vietoje liko Arnoldas Glušonok iš Ignalinos, sėkmingai įveikęs 120 ir 130 kg.

Varžybas stebėjo ir galiūnai

Varžybas stebėjo ir garsūs galiūnai, tačiau jėgų su mokiniais jie nesurėmė. Alvydas Kirkliauskas vedė renginį, Vidas Blekaitis pademonstravo savo jėgas, S. Brusokas sirgo už sūnų, o veteranų čempionas Romas Matažinskas bei daugelis kitų sunkiosios atletikos profesionalų tik stebėjo varžybas.

R. Matažinskas grožėjosi dideliu renginiu, bet apgailestavo, kad dauguma dalyvių akivaizdžiai savo raumenis yra išlavinę ne natūraliu būdu. Pasak jo, spaudimas – mažiausiai technikos reikalaujantis trikovės veiksmas, todėl dažnai jaunimas net nesusimąstydamas apie pasekmes sveikatai vartoja daugybę įvairių papildų ir dėmesį sutelkia tik į vieną veiksmą. Papildai augina raumenis ir didina jėgą, tačiau jaunuoliai savo jėga ir dideliais raumenimis gali džiaugtis tol, kol sportuoja. Nutraukus treniruotes, raumenys subliūkšta, o jėga dingsta. Riziką kelia ir patys papildai – jie nėra augalinės kilmės. Jų cheminė sudėtis neretai užteršia organizmą, pakenkia širdies ir kepenų darbui.

Šauniai suorganizuotu renginiu džiaugėsi Jėgos trikovės federacijos prezidentas Raimundas Linkauskas, Trikovės federacijos generalinis direktorius Edgaras Raibužis, Prienų rajono savivaldybės atstovai. Prienų sporto ir pramogų arenos direktorius Arūnas Vaidogas išreiškė viltį, kad renginys taps tradiciniu ir kitąmet visi dalyviai vėl susirinks į Prienus.

Pertraukėlių metu žiūrovus linksmino Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos mažieji šokėjai, o renginiui artėjant prie pabaigos ir „TonyBet“ merginos.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close