Išplėstiniame Tarybos posėdyje

Vasario 28 dieną vykusiame išplėstiniame Birštono savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavo visi 17 Tarybos narių, administracijos skyrių vedėjai ir specialistai, taip pat savivaldybės įmonių ir įstaigų vadovai.

Darbotvarkėje buvo numatyta apsvarstyti ir priimti 18 sprendimo projektų, išklausyti tris informacijas. Prieš prasidedant posėdžiui buvo pasveikintas garbingo jubiliejaus sulaukęs savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius.

 

Pristatyta galimybių studija

Pirmiausia buvo išklausyta UAB „VLD soliutions“ atstovo Vidmanto Lapės informacija „Keleivinio keltuvo oro kelio Birštone per Nemuno upę, kaip susisiekimo ir turizmo infrastruktūros objekto, įrengimas“.

Pranešėjas paminėjo, kad Birštono savivaldybės strateginiame plane yra numatytos kryptys, skatinančios ir plėtojančios turizmą bei tenkinančios vietos bendruomenių poreikius. Pagal vieną iš jų – planuojama įrengti lynų kelią per Nemuną, kuris leis sujungti abu upės krantus ir užtikrins pėsčiųjų, dviratininkų judėjimą, taip pat pagerins turizmo plėtros infrastruktūrą.

Pasak V. Lapės, keltuvas tarnaus kaip susisiekimo ir apžvalgos priemonė, sukurs prielaidas vis populiarėjančiam dviračių turizmui plėtoti. Be to, susisiekimas gondolomis yra ekologiška, bemotorė ir saugi transporto priemonė, tinkanti saugomose teritorijose.

UAB „VLD soliutions“ atstovas pristatė du galimus keltuvų įrengimo variantus, kurie buvo atitinkamai išanalizuoti, numatant geriausiai keltuvo trasai tinkančias vietas. Viename variante numatyta, kad keltuvo trasa eis į kitą Nemuno pusę iki senojo paplūdimio, o kitame – į buvusią prieplauką. Vizijose yra ir trečiasis variantas, kuris, ko gero, ir bus pasirinktas, bet apie jį plačiau nekalbėta. Kaip teigė V. Lapė, viename ir kitame krante įsėdimo ir išlaipinimo aikštelės bus suformuotos atsižvelgiant į kurorto viziją. Pagal turimus techninius duomenis, gondola turėtų būti aštuonvietė (2 aštuonvietės), ji kabotų virš Nemuno 15–19 metrų aukštyje.

Kalbant apie kainą, atstovas paminėjo technines charakteristikas, ir sakė, kad kaina priklausys nuo gamintojo. Tačiau paskaičiuota menama kaina svyruotų apie 11–12 milijonų litų. Tad dabar jau reikia pradėti sukti galvas, iš kur paimti tokius pinigus, kurie sudaro pusę savivaldybės biudžeto.

V. Lapė pastebėjo, kad galima dalyvauti investiciniuose projektuose (kultūros ir gamtinio paveldo apsauga), Aplinkos ministerijos saugomų teritorijų programose. Pasak pranešėjo, keltuvų projektas tikrai neatneš pelno, tik bus naudingas socialine-ekonomine prasme, nes padidės lankytojų skaičius kurorte, padidės patrauklumas. Objektas, į kurį įeis ir prieplauka, ir pliažas, atitinka ir ES paramos gaires. Todėl birštoniečiams reikia ieškoti lėšų, daryti detalųjį planą ir kartu jau galvoti apie techninį projektą.

 

Lengvatomis nesišvaistė

Svarstant lengvatų suteikimo klausimus, Tarybos nariai buvo nusiteikę rimtai ir be reikalo lengvatų netaikė. Už komunalinių atliekų surinkimą nereikės mokėti tik Bučiūnų kaimo gyventojui Stanislovui Puskepaliui (už turimas nenaudojamas patalpas). Kitas prašytojas lengvatos negavo. Pasak Tarybos narių, jeigu turi nekilnojamąjį turtą (gyvenamą būstą), reikia mokėti už atliekų surinkimą. Negavo nekilnojamojo turto mokesčio lengvatos prašę asmenys. Pasak merės, nuo nekilnojamojo turto mokesčio atleidžiami tie asmenys, kurie Birštone investuoja, o jeigu nieko nedaro – neatleidžiami.

 

Kontrolierės kadencija pratęsta

Taryba svarstė sprendimo projektą dėl valstybės tarnybos kontrolierės Zitos Pranckevičienės darbo sutarties pratęsimo. Tarybos narė Marytė Gudonytė replikavo, kad į šias atsakingas pareigas galėtų atsirasti ir jaunesnis, o ne pensinio amžiaus žmogus. Tačiau Taryba nubalsavo kontrolierę palikti dar vieneriems metams.

 

 

Bus tariamasi dėl autobusų grafiko pakeitimo

Svarstant sprendimo projektą dėl vietinio tarpmiestinio reguliaraus susisiekimo autobusų maršrutų pripažinimo visuomenei būtinais, buvo pastebėta, kad šis klausimas yra aktualus, nes kai kuriuos maršrutus ir autobusų grafikus reikia koreguoti.

Administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas pastebėjo, kad yra nusiskundimų, jog autobusų sustojimas Lelijų gatvėje nėra užfiksuotas dokumentuose, dėl to vienas vairuotojas sustoja išleisti žmones, o kitas – ne. Tarybos narys Vytas Kederys sakė, jog žmonės pageidauja, kad bent vasaros metu iš Birštono į Kauną autobusai išvažiuotų vėliau, nes dabar paskutinis išvyksta 20.30 val. Nemažai žmonių anksti važiuoja į darbą, tai būtų geriau ir pirmas ankstesnis maršrutas. V. Revuckas pažymėjo, kad maršrutų Kaunas–Birštonas nuostolių savivaldybė nedengia, tik kompensuoja lengvatas. O vietinių reisų Prienai–Siponys ar Prienai–Puzonys vežėjų patirti nuostoliai kompensuojami. Norint, kad būtų papildomi reisai (ankstesnis ir vėlesnis), reikia dėl nuostolių kompensavimo tartis Kauno, Prienų ir Birštono savivaldybių atstovams.

 

Patvirtintos veiklos ataskaitos

Tarybos posėdyje buvo patvirtintos Birštono meno mokyklos ir Birštono vaikų lopšelio-darželio veiklos ataskaitos. Kadangi meno mokyklos ir vaikų-lopšelio darželio vadovės išsamiai savo įstaigų ataskaitas pristatė visuose trijuose komitetuose, tad Tarybos nariai dar kartą jų išklausyti nepanoro. Šį kartą visi Tarybos nariai buvo pakviesti apsilankyti vaikų-lopšelyje darželyje „Vyturėlis“ ir įsitikinti, kad viskas yra taip, kaip buvo pristatyta ataskaitoje. Pasak savivaldybės merės, tokios išvykos į įstaigas bus rengiamos ir ateityje.

 

Kiti sprendimai

Vienbalsiai buvo priimtas sprendimas perimti Savivaldybės nuosavybėn padovanotą Stasio Žirgulio skulptūrą „Gimtadienis“.

Birštono savivaldybės Ūkio, turto ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotojas Algis Stasys Revuckas pristatė sprendimo projektą dėl žemės sklypo perdavimo patikėjimo teise Alytaus RATC. Taryba nusprendė perduoti Alytaus RATC (Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui) patikėjimo teise valdyti žemės sklypą Birštono vienkiemyje stambiųjų ir didžiagabaritinių atliekų bei kompostavimo aikštelei įrengti. Pasak savivaldybės atstovo, dabar žemės sklypas yra savivaldybės nuosavybė, todėl galima perduoti RATC-ui. Naudojimo terminas nenustatomas, tačiau jeigu numatyti darbai laiku nebus vykdomi, sutartį bet kada galima nutraukti.

Vienbalsiai buvo priimtas sprendimas dėl Birštono savivaldybės teritorijų, kuriose nėra centralizuotų nuotekų surinkimo tinklų, nuotekų tvarkymo taisyklės.

Tarybos nariai pritarė sprendimui išbraukti iš privatizuojamų objektų sąrašo pastatą Muziejaus g. 5, nes jo nepavyksta parduoti. Du kartus vyko viešieji aukcionai, kurių metu neatsirado norinčiųjų įsigyti minimus pastatus. Dabar atsirado šansas gauti dalį lėšų iš Norvegijos fondų ir įsteigti vaikų dienos centrą su pakankama erdve, kuria galėtų pasinaudoti jaunimas. Prie pastato yra suformuotas 10 arų žemės sklypas. Pasak savivaldybės administracijos Investicijų ir strateginio planavimo skyriaus vedėjos Jovitos Tirvienės, toks objektas nėra brangus. Be to, Norvegijos finansinio mechanizmo fondas yra paskelbęs kvietimą teikti paraiškas tokiems projektams, todėl galima tikėtis gauti finansavimą.

Priimtas sprendimas dėl darbdavių sąrašo ir lėšų paskirstymo 2014 metais viešiesiems darbams Birštono savivaldybėje atlikti. Deja, sąraše buvo tik vienas darbdavys – Birštono miesto tvarkymo tarnyba. Daugiau įstaigų, norinčių pasinaudoti
viešaisiais darbais, neatsirado.

Savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Jovita Tirvienė pristatė Birštono savivaldybės strateginio 2014–2016 metų veiklos plano pagal programas patvirtinimo sprendimo projektą. Jis buvo patvirtintas vieningu balsavimu.

Savivaldybės taryba vieningai pritarė bendradarbiavimo sutarties su Lietuvos sporto universitetu pasirašymui.

Birštono savivaldybė įsipareigojo užsakyti mokslinius tyrimus, priimti studentus atlikti praktiką, naudotis visais sporto aikštynais ir bazėmis.

Birštono savivaldybė su šia sutartimi sieja nemažai vilčių atverti platesnes galimybes ES lėšų pritraukimui ir panaudojimui. Kaip ir anksčiau, tikimasi, kad čia gali būti vienas Sporto universiteto fakultetų, kurio studentai galėtų suteikti nemažai naudos sporto ir sveikatinimo srityje.

 

Pristatytas Birštono logotipas

Posėdžio metu UAB „Komunikacijos ir konsultantai“ direktorius Andrius Kasperavičius pristatė naująjį kurorto logotipą, kuriuo siekiama Birštoną padaryti pirmuoju Lietuvoje sveikatinimo kurortu, taikančiu unikalią S. Kneipo sveikatos filosofijos metodiką. Iki šiol Birštonas neturėjo logotipo, todėl visoje komunikacinėje veikloje naudojo miesto herbą.

 

Atsinaujinančiam ir besiplėtojančiam kurortui buvo nutarta sukurti ir logotipą, geriausiai atspindintį kurorto dvasią ir suteikiantį galimybę juo puošti Birštoną pristatančią atributiką.

Naujasis Birštono logotipas sudarytas iš keturių elementų – Nemuno kilpų, versmės ir medžių, kurie susijungia į simbolinę karūną. Ženkle dominuojančios žalia ir mėlyna spalvos simbolizuoja gamtą, gyvybę ir sveikatą – raktinius kurorto dvasią atskleidžiančius žodžius. Pasirinkti logotipo elementai ir spalvos atskleidžia gyvybingo, nuotaikingo, jaukaus, kartu ir saugaus kurorto įvaizdį.

Kurortas savo lankytojus pasitiks naujuoju šūkiu – „Birštonas – tavo istorijos harmonija“. Įvairiai interpretuotinas ir daug prasmių slepiantis šūkis kviečia žmones atvykti į Birštoną ir pajusti visapusišką sveikatos, dvasinę, emocinę bei vidinę harmoniją.

Birštono planuose – siekis tapti pirmuoju Lietuvoje sveikatinimo kurortu, taikančiu unikalią S. Kneipo sveikatos filosofijos metodiką, kurioje sujungiami penki natūralaus sveikatinimo elementai: vaistažolių ir vandens terapija, subalansuota mityba, judėjimas bei harmonija. Birštonas – ideali vieta natūraliems organizmo atsigavimo metodams plėtoti. Naujasis logotipas ir Kneipo filosofija nuo šiol taps pagrindiniais miesto komunikacijos elementais.

Unikalūs gamtos ištekliai ir išskirtinis vietovės kraštovaizdis nuo seno vilioja poilsiautojus apsilankyti Birštone ir jo apylinkėse. Nemuno vingiuose žaliuojantys miškai mena karališkąsias medžiokles, kai Žvėrinčiaus miške aidėjęs Vytauto Didžiojo medžioklės ragas pramogauti kvietė to meto Europos karališkųjų šeimų narius.

Po pristatymo kilo įvairių diskusijų, tačiau iš esmės naujovėms buvo pritarta.

 

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close