Baltijos kelyje vėl gėlės krito iš dangaus

 Minint Baltijos kelio 23-ąsias metines pasižymėjo mūsų krašto aviatoriai. Ketvirtadienį 15 val. iš Pociūnų aerodromo pakilęs legendinis lėktuvas An-2, kurį pilotavo prieniškiai Jonas Janušauskas ir Petras Bėta, pakartojo 1989 metų rugpiūčio 23 dienos istorinį skrydį, kurį vainikavo iš dangaus pabirę gėlės. Jas mėtė prieniškis parašiutininkas AidasVaranauskas. Gėlės iš dangaus džiugino Ukmergės, Panevėžio ir Pasvalio Baltijos kelio mitingo dalyvius.

Skrydis buvo įspūdingas, nors ir nelengvas. Stiprus, gūsingas vėjas, nepastovios oro masės lėktuvą blaškė kaip šapelį, aplenkiant nedideles audras, tekdavo gerokai nukrypti nuo kurso, bet po audros žemę staiga užliedavo skaistūs saulės spinduliai ir apglėbdavo vaivorykštės juosta. Skrendant į Ukmergę teko grožėtis net penkiomis laumės juostomis! Kelias į Panevėžį nebuvo toks įspūdingas, bet siurprizas laukė žemėje. Aerodrome mus sutiko garsus lėktuvų konstruktorius Vladas Kensgaila ir Panevėžio aeroklubo direktorius Bronius Zaronskis. Mitingo dalyvius skraidino ne tik AN-2 bet ir naujausias Kensgailos kūrinys VK-9, kurį pilotavo pats konstruktorius, ir šešiavietis „Piper”. Jį valdė B. Zaronskis. Jis mus lydėjo ir skrydyje į Pasvalį. Aidui išbarsčius paskutines gėles, pasukome namo. Padangė buvo giedra, bet lėktuvą blaškė kaip ir anksčiau. Pociūnus pasiekėme jau leidžiantis saulei.

Skrydžio iniciatorius buvo Lietuvos aeroklubo prezidentas Jonas Mažintas. Iš dangaus byrėjo Prienų gėlių salono „Ritos gėlės” savininkės Ritos Naujalienės gėlės.

Kaip žinia, 1989-ųjų rugpjūčio 23 d., pažymint 50-ąsias Molotovo-Ribentropo pakto pasirašymo metines, Vilnių, Rygą ir Taliną sujungė gyva apie 600 kilometrų žmonių rankų grandinė, o aviatoriai mėtė gėles. Manoma, kad gyvą žmonių grandinę sudarė apie 2 milijonai žmonių, iš kurių pusė buvo lietuviai. Gėlės buvo mėtomos iš dviejų lėktuvų An-2. Vienas jų, pilotuojamas Algio Virbicko bei Petro Bėtos, taip pat pakilo iš Pociūnų. Tarp ekipažo narių, kaip vertėja, buvo anglų kalbos mokytoja, prieniškė Irena Bėtinė. Ji skrido ir šįkart.

 

O. Valkauskienė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close