Menas, užgimęs po angelo sparnu

Vasario 11 d. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje vyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos narės Romos Turauskaitės karpinių parodos atidarymas. Parodos atidaryme dalyvavo autorė, Lietuvos aklųjų bibliotekos Kauno filialo vedėja Irena Blaževičienė ir vyresnioji bibliotekininkė Ilona Paškevičiūtė, LASS Prienų rajono filialo pirmininkė Irena Karsokaitė.

Vos 11 metų paliesta netikėtos ligos – cukrinio diabeto, dėl kurio po 15 metų išsivystė 90 procentų regėjimo pasiglemžusi akių liga, Roma Turauskaitė sielos atgaivą surado karpiniuose, o gyvenime liko optimistė, visur besistengianti įžvelgti kažką gero. Gerumu, gyvenimo grožiu bei harmonija alsuoja ir jos darbai. Juose atsispindi lietuvių tautodailėje amžinybę simbolizuojantis gyvybės medis, žavintis vis kitokiomis savo formomis, linijų grakštumu. Patirti amžinybės pojūtį kviečia mieli angeliukai, laisvės polėkį – skriejantys elniai, pamatyti sielos šviesą – baltos karpinių snaigės.

Pati autorė taip pat spinduliuoja šilumą, būdingą jautrios sielos menininkui. Ji pasakojo pradėjusi karpyti dar mokykliniais metais. Pirmas jos karpinys buvęs angeliukas, papuošęs Kalėdų eglutę, o rimtai pasinėrusi į karpinių meną prieš 14 metų. „Angelai išgelbėjo“, – prisiminusi užklupusią ligą ištarė menininkė. Kad nebūtų liūdna, nepultų į neviltį, pradėjo karpyti, o pomėgis užsiimti saviugda peraugo į pastovų užsiėmimą ir net aistrą. Karpo visa, kas yra gražu: angelus, medžius, paukščius, personažus, ypač Anderseno pasakų motyvais.

Ekspozicijoje Prienuose – 30 darbų, o iš viso menininkė yra iškarpiusi jų ne vieną šimtą. R. Turauskaitė džiaugėsi, kad jos darbais gėrėjosi ne tik parodų, surengtų LR Seime, Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune, lankytojai, bet ir knygų mylėtojai. Prieš dvejus metus jai buvo pasiūlyta iliustruoti Rožės Poškienės poezijos rinkinį „Tėviškės baladės“. Pasak menininkės, knygos pristatyme knygos autorė džiaugėsi jos kūrinį papuošusiais karpiniais, o menininkė – sėkmingu ir galbūt ne paskutiniu savo darbu. Šią knygą iliustracijų autorė padovanojo Prienų Justino Marcinkevičiaus viešajai bibliotekai.

Pasveikindama jaunąją menininkę ir pristatydama jos parodą, Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė pasidžiaugė, kad regėjimo negalią turinčios menininkės darbais turės galimybę pasigėrėti prieniečiai ir bibliotekos svečiai. Gal jie kažkam suteiks stiprybės, padės išlaisvinti ir savąją menišką sielą. Juk, pasak direktorės, „visi mes turime savyje kūrėjo krislą, deja, ne visi sugebame jį subrandinti ir paleisti į laisvę“.

Pasidžiaugti LASS narės paroda į Prienus atvyko Lietuvos aklųjų bibliotekos Kauno filialo vedėja Irena Blaževičienė ir vyresnioji bibliotekininkė Ilona Paškevičiūtė.

„Malonu buvo atvažiuoti į Prienus, į Justino Marcinkevičiaus vardo biblioteką, nusilenkti didžiajam Poetui“, – pirmaisiais jausmais pasidalino Kauno filialo vedėja. Pasak I. Blaževičienės, sužavėtos ir užburtos šio kambario auros, Romutės karpinių parodos atidarymas – vienas iš tų dvasinių renginių, kurie rengiami poeto Memorialiniame kambaryje.

Tačiau ne mažiau atsakingai jos autorinių darbų parodai buvo ruoštasi ir Kauno aklųjų bibliotekoje. Biblioteka, vedėjos teigimu, neturinti ypatingų erdvių dideliems paveikslams, todėl su kolege sumaniusios eksponuoti darbelius priimamajame, kur laukiama skaitytojų, kur prieš didžiąsias metų šventes jie įnešė šventiško kalėdinio ir naujametinio laukimo.

I. Blaževičienė pasakojo Romutę pažįstanti neilgą tarpsnį, tačiau galinti apibūdinti kaip merginą, kuriai paguodos teikia angelai, padedantys nepalūžti. Mergina kasmet įsijungia į didžiuosius karpymus, o prieš šventes papuošia snaigėmis, angelais, elniais Kauno aklųjų bibliotekos langus ir duris. „Jai tai turbūt teikia stiprybės kovoti šiame gyvenime, nebijoti save atverti ir įsileisti į save kitus. Parodyti, kad ir mes tiek daug galime. Mane žavi Romutės begalinis optimizmas“, – pabrėžė I. Blaževičienė, išreikšdama viltį, jog ši paroda nebus paskutinė. Ji palinkėjo autorei, kad gyvenime viskas ateitų per pastangas, norus, svajones, o kelias į pasaulį – per tobulėjimą ir savęs ieškojimą.

Karpinių parodos autorę sveikino ir LASS Prienų rajono filialo pirmininkė Irena Karsokaitė, kurios norą parodyti platesnei visuomenei, kad ir regėjimo negalią turintys žmonės nepalūžta, kuria meną, perteikiantį gyvenimo grožį sielos akimis, mielai palaikė visas gražias iniciatyvas remianti Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė, pritarusi, jog biblioteka yra ta vieta, kur turi vykti paroda.

Prienų rajono aklųjų ir silpnaregių organizacijos pirmininkė pasidžiaugė gražia ne per seniausiai užsimezgusios draugystės su menininke tąsa. Anot I. Karsokaitės, per visas metines šventes jos langai būna išpuošti Romutės angeliukais, snaigėmis, elniukais, skambaliukais. Be to, menininkė yra puiki kulinarė, dalyvaujanti LASS Kauno moterų klubo kulinarų skyriaus veikloje, kepanti puikius ir itin meniškai papuoštus pyragus, kurių, anot pirmininkės, net valgyti nesinori, idant nesugadintum. Žmonių su regėjimo negalia bendruomenės vardu I. Karsokaitė linkėjo parodos autorei stiprybės, kūrybinės sėkmės ir įteikė vilties bei tikėjimo žvakelę.

Parodos atidarymo renginį sušildė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Prienų rajono filialo vokalinis ansamblis „Puriena“. Visišką regėjimo negalią turinti ansamblio vadovė Onutė Matusevičiūtė prisipažino nematanti, tačiau siela jaučianti ypatingos auros pripildytą tautos dainiaus buveinę, džiaugėsi galinti pabūti jo dvasioje. Ji teigė visada Prienų žmonėms sakiusi, dar prieš Jam išeinant, kad Prienų krašto žmonės turi išmokti nors keletą dainų Justino Marcinkevičiaus žodžiais. Simboliška, kad tądien ansamblio repertuare skambėjo dainos poeto tekstais, taip pat nuoširdžiai ir pagarbiai jo eilėraščius skaitė skaitovė Nijolė Naumova.

Parodos atidarymo renginį papuošė ansamblio vadovės O. Matusevičiūtės ir filialo pirmininkės I. Karsokaitės atlikta premjerinė daina Justino Marcinkevičiaus eilėraščio „Mokyklinė mūza“ žodžiais. Nors dainos atlikėjos prisipažino jaučiančios didelį jaudulį ir atsakomybę, daina buvo sutikta karštais plojimais.

Už bibliotekai dovanotą knygą, šiltas bendravimo akimirkas parodos autorei, ją atlydėjusioms viešnioms, ansamblio vadovei dėkojo ir gėlių puokštes įteikė Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė D. Čepeliauskienė. Direktorė kvietė prieniečius užsukti į menininkės R. Turauskaitės karpinių parodą, kuri bibliotekoje viešės iki kovo 1 d.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close