Meningokokinė infekcija – klastinga liga

Meningokokinė infekcija labai klastinga liga, kuri gali smogti žaibiškai.Šios ūmios bakterinės infekcijos sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas). Susirgimai dažnesni šaltuoju sezonu: rudens –žiemos-pavasario mėnesiais.

 

ULAC duomenimis vidutiniškai Lietuvoje kasmet užregistruojama apie 70 meningokokinės infekcijos atvejų. Liga vidutiniškai nusineša apie šešias gyvybes.

Šią infekciją sukelia Neisseriameningitidis – gramneigiama bakterija. Ši bakterija sukelia beveik pusę bakterinių meningitų. Išskiriama daugiau nei 13 jos tipų, tačiauEuropoje labiausiai paplitę B ir C tipai.

Šia infekcija užsikrėsti yra labai lengva – ji plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Į aplinką meningokokai išsiskiria su smulkiausiais seilių lašeliais kalbant, kosint arba čiaudint.Dėl šios priežastiesmeningokine infekcija dažniau užsikrečia vaikai ir paaugliai, nes bendrauja glaudžiau.Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas.Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

Meningokokinės infekcijos simptomai yra labai panašūs į gripo. Pakyla temperatūra, atsiranda bendri negalavimai, dirglumas, galvos, raumenų skausmas, kaklo raumenų rigidiškumas(stingimas, atsiradęs dėl raumenų įtempimo), vėmimas. Temperatūra būna labai aukšta, todėl sergantysis iš karto pasidaro vangus, nejudrus. Išskirtinis meningokokinės infekcijos požymis – odos bėrimas.

Meningokokinės infekcijos gydymui naudojami antibiotikai. Susirgus rekomenduojama nedelsiant kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą pas savo šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą.

Kaip ir kitų infekcijų atveju, svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis. Svarbiausia meningokokinės infekcijos profilaktikos priemonės – imuniteto stiprinimas. Kad stiprėtų imunitetas reikėtų nepamiršti kelių pagrindinių taisyklių:

  • valgykite subalansuotą, sveiką maistą;
  • vartokite mažiau cukraus. Per didelis kiekis cukraus silpnina imunitetą;
  • nepamirškite vartoti vitaminų ir mineralų;
  • venkite perkaitimo, nes perkaitus kyla kur kas didesnė rizika susirgti nei peršalus;
  • grūdinkitės;
  • laikykitės tinkamo dienos režimo;
  • kuo daugiau laiko praleiskite gryname ore.

Saugokite save ir kitus!

Parengė:

visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė

Reda Žaromskytė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close