Policininko sukurtos prieverpstės atkeliavo į Prienų krašto muziejų

Meniškos sielos policininkas, Albinas Šileika kuriantis prieverpstes nustebina tarsi sutrikdo nuomonę apie pareigūnų rūstį – juk drausminantysis dažniausiai vertinamas neigiamai, jam priskiriamos nebūtos ydos.

Jo prieverpsčių raižiniuose ne vienas yra įminęs ar savaip perskaitęs sukurtuosius simbolius. Taip gimė prieverpstė su saulėgrąžos žiedu, simbolizuojanti vasarą. Lapais išmargintoji, savo ornamentika net skleidžianti vėjo dvelksmą, skirta rudeniui

Tulpės silueto primena pavasarį. Kai kuriose nesunku įžiūrėti aštrius, tarsi užšalusio lango piešinių motyvus, vis pasikartojančią prieverpstės detalę – perpus perskeltą skritulį ir atskirai sumontuotas šio puses. Kas žino, gal šitaip pasąmonė išplukdo tą speigėtą sausio vidurį – spėjamą gimimo datą, o puselės – mėnulio delčią ir priešpilnį – kas būta slogaus, nūnai sudilę, o priešpilnis jau nokina dabarties pilnatį.

Meniškos sielos policininkas, Albinas Šileika kuriantis prieverpstes nustebina tarsi sutrikdo nuomonę apie pareigūnų rūstį – juk drausminantysis dažniausiai vertinamas neigiamai, jam priskiriamos nebūtos ydos.

Jo prieverpsčių raižiniuose ne vienas yra įminęs ar savaip perskaitęs sukurtuosius simbolius. Taip gimė prieverpstė su saulėgrąžos žiedu, simbolizuojanti vasarą. Lapais išmargintoji, savo ornamentika net skleidžianti vėjo dvelksmą, skirta rudeniui. Tulpės silueto primena pavasarį. Kai kuriose nesunku įžiūrėti aštrius, tarsi užšalusio lango piešinių motyvus, vis pasikartojančią prieverpstės detalę – perpus perskeltą skritulį ir atskirai sumontuotas šio puses. Kas žino, gal šitaip pasąmonė išplukdo tą speigėtą sausio vidurį – spėjamą gimimo datą, o puselės – mėnulio delčią ir priešpilnį – kas būta slogaus, nūnai sudilę, o priešpilnis jau nokina dabarties pilnatį.

Kūdikių bei vaikų namai, internatas – Vilnius, Prienai, Jieznas – ilgoje kelionėje kūrėjas nuo mažumės glaudėsi prie gerų žmonių. O gal šie pastebėdavo imlų, mielą vaiką, kuris norėjo kai ko išmokti ir, svarbiausia, nebuvo tinginys. Darbų mokytojas pamokė staliaus meistrystės, pirmųjų drožybos elementų, paskui staliaus amato Albinas Šileika mokėsi Vilniaus „Ąžuolo“ fabrike. Drožybos ant medžio išmokau mokykloje, būdamas 10-11 metų vaikas, tai mielas širdžiai laisvalaikio pomėgis, kurį ir šiuo metu propaguoja. Šis žmogus į atminties taupyklę linkęs sudėti visa, kas geriausia teko patirti. Gal todėl jo prieverpstės – lengvutės, ažūriškai trapios, lyg tasai būties lengvumas, kurio neįstengia sutrypti it gyvenimo lavinos riedėję akmenys. Į meno kūrinius sudėta tradicinio meno principai ir saviraiškos, fantazijos. Malonu parodyti visuomenei, kad policijos veikla galima suderinti ir su tautodailės kūrimu. Laisvalaikiu taip pat moko vaikus raižymo ant medžio ypatumų, prieš tai žinoma papasakojęs prieverpstės atsiradimą, jos paskirtį buityje naudojimą.

Parodos pristatymas 2014 m. vasario 28 d. 15 val., pristatymo metu galėsite susitikti su parodos autoriumi. 

Parodą Prienų krašto muziejuje (F. Martišiaus g. 13, Prienai) galite aplankyti 2014-02-19- 2014-03-18

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close