Pasiruošimas mokslo metams bus užbaigtas laiku

Artėjant naujiesiems mokslo metams pasidomėjome, kaip juos žada pasitikti Prienų „Ąžuolo“ pagrindinė mokykla, nuo rugsėjo pirmos tapsianti progimnazija, ir „Revuonos“ vidurinė mokykla. Šiose mokyklose visą vasarą virė statybos darbai, plušėjo darbininkai, ruošdami patalpas mokiniams iš Nemuno pradinės, Specialiosios bei Jaunimo mokyklų. Švietimo įstaigų vadovams rūpesčių tikrai nestigo, tačiau jie džiaugiasi tuo, jog pasirengimas Rugsėjo pirmajai bus baigtas laiku.

– Džiaugiuosi, kad pasiruošimo naujiesiems mokslo metams darbai jau baigiami. Beliko tik kai kur pavalyti, išnešioti nereikalingus, pasenusius ir atliekančius bei sudėti į kabinetus reikiamus mokyklinius baldus. Visą mokyklos trečią aukštą paskiriame pradinukams. Čia įsikurs ir Nemuno pradinės mokyklos mokiniai. Jiems skirtos patalpos perdažytos, daugumoje kabinetų atnaujinta linoleumo danga. Suremontuotos ir mokinių persirengimo kambarių prie sporto salės patalpos. Koridorius trečiame aukšte taip pat atnaujintas: pakeista susidėvėjusi grindų danga, sienos perdažytos šviesiomis, gyvomis spalvomis, jas puošia meniškos dekoracijos, kurios tarnaus ir kaip puošybos elementai, ir bus panaudojamos mokinukų darbams eksponuoti, – vedžiodama po trečiojo aukšto patalpas pasakojo „Ąžuolo“ pagrindinės mokyklos direktorė Irena Tarasevičienė.

 

Didelė dalis darbų atlikta savo jėgomis

Remonto darbus „Ąžuolo“ pagrindinėje mokykloje atliko UAB ,,Pastogė“, dažymo – Kauno teritorinės darbo biržos Prienų skyriaus rekomenduoti pagalbinių darbų darbininkai, dirbantys pagal viešųjų darbų programą. Kadangi mokyklos remonto rūpesčiai didele našta gulė ant mokyklos direktorės pečių, o finansavimas įspraudė į tam tikrus rėmus, į darbų verpetą teko įtraukti ir mokyklos bendruomenę: grindų dangos atnaujinimo darbus atliko mokyklos darbininkas, daug prisidėjo buvę ir esami mokiniai.

– Nebuvo lengva, darbo ir rūpesčių buvo daug per visą vasarą, teko paaukoti ir dalį atostogų. Juk daugelį darbų atlikome patys savo jėgomis. Džiaugiuosi, kad galėjome sulaukti mokytojų bei mokinių pagalbos. Buvau maloniai nustebinta, kai birželio pabaigoje telefonu mokinių tėvelių prašiau atsiųsti vaikus į mokyklą pagelbėti vykdant remonto darbus – nebuvo nė vienos šeimos, į prašymą atsakiusios neigiamai. Tėvai patys atveždavo ne Prienuose gyvenančius vaikus į mokyklą. Mūsų būsimi aštuntokai ir septintokai kibirais iš trečiojo aukšto išnešiojo statybines atliekas. Ypač noriu padėkoti mokiniams Arnoldui Lukševičiui, Jurui Karaliui, Aurimui Petrauskui, Lukui Bartuliui, Justui Šerkšnui. Šie berniukai dirbo daugiausia, labai nuoširdžiai ir keletą dienų. Įsiminė mokyklos tarybos pirmininko pasakyti žodžiai: „Įsitikinau, kad su jumis ir naują mokyklą pastatyti galima.“ Vaikams, talkinusiems mokykloje atostogų metu, įskaitysime privalomas socialinės veiklos valandas“, – kalbėjo mokyklos vadovė, džiaugdamasi mokyklos bendruomenės supratimu ir pagalba. Antai dailės mokytojos Aušros Maslauskienės vadovaujami buvę „Ąžuolo“ pagrindinės mokyklos mokiniai, dabar gimnazistai Marijus Giraitis ir Laima Lukoševičiūtė, atliko ypač didelį darbą. Jie vadovavo koridoriaus perdažymo darbams, meniškai dekoravo sienas. Direktorė nuoširdžiai dėkinga šių vaikų tėvams, nes Laimą, gyvenančią Bagrėne, tėtis turėjo dar ir vežioti į mokyklą.

Trečiame aukšte sienas dekoravęs Marijus nė kiek nesigaili savo „parduotos“ vasaros. „Aš mokiausi šioje mokykloje ir man didelis džiaugsmas prisidėti prie jos gražėjimo. Ką man tai reiškia? Pirmiausia tai, kad mano darbas džiugins vaikus ir puoš mokyklos sienas. Tikiu, mane taip pat prisimins mokykla, kurioje praleidau tam tikrą gyvenimo laiką. Aš taip pat į ją sugrįšiu, aplankysiu mokytojus. Manau, kad šis kūrinys turės ir išliekamąją vertę“, – rodydamas didelį ąžuolą, kurio gilėse „apsigyvens“ visos pradinukų klasės, kalbėjo Marijus. Ne mažesnis ir Laimos indėlis kuriant mokyklos istorijos metraštį – jos piešta saulė simbolizuoja kūrybingų pradinio ugdymo skyriaus mokytojų idėjas. A. Maslauskienė su savo buvusiais mokiniais dar keletą sienų išpuošė dekoracijomis, kurios bus pritaikytos ugdymo(si) proceso ir informacijos sklaidai.

– Be pagalbininkų mokykla būtų sunkiai išsivertusi, nes samdyti darbo jėgos nebuvo galimybių – per mažai skirta lėšų (80 000 Lt), – pabrėžė direktorė I. Tarasevičienė. – O pagelbėjo ir UAB ,,Mačiūnai“, ir UAB „Prienų butų ūkis“, ir SP UAB ,,Birštono vandentiekis“, taip pat Savivaldybės administracijos direktorius. Ypač daug savo laiko ir dėmesio mūsų vasaros darbams skyrė Savivaldybės tarybos narys Vytautas Kamblevičius. Jis dažnai užsukdavo į mokyklą, stebėjo mūsų darbų eigą, ieškojo pagalbininkų, telefonu teiraudavosi, kaip sekasi, patardavo, kaip spręsti iškilusias problemas. Padės ir Prienų miškų urėdija. Jau susitarta dėl transporto mokykliniams baldams iš Nemuno pradinės mokyklos pervežti. Kreipsimės į tėvelius padėti sukrauti ir išnešioti baldus į kabinetus. Labai norime viską užbaigti laiku, kad Rugsėjo 1-ąją pasitiktume jai pasiruošę“, – paskutinių darbų akcentus dėliojo mokyklos vadovė.

 

Nemuno mokytojos be darbo neliks

Nuo rugsėjo pirmos „Ąžuolo“ progimnazija tampančioje švietimo įstaigoje suformuotos keturios pirmos klasės (92 mokiniai). Penktose klasėse mokysis 57 mokiniai. Iš viso ,,Ąžuolo“ progimnazija Rugsėjo 1-ąją pasitiks turėdama 692 mokinius, iš kurių 33 bus progimnazijos Ašmintos pradinio ugdymo skyriaus mokiniai bei priešmokyklinukai. Tarasevičienės patikinimu, visos Nemuno pradinės mokyklos mokytojos tęs darbą ,,Ąžuolo“ progimnazijoje turėdamos savo klases. „Pradinukams paskirta 11 kompiuterių klasė, bus suteikta galimybė kūno kultūros pamokas vesti atnaujintoje sporto salėje, šokio pamokos vyks mokyklos aktų salėje. Įrengtas ir muzikos kabinetas kryptingam meniniam ugdymui vykdyti, patiems mažiausiems – priešmokyklinukų grupei – paskirtas dvigubas kabinetas: žaidimų kambarys ir kambarys ugdomajai veiklai. „Anot vienos Nemuno mokyklos mokytojos, besidalijančios įkurtuvių įspūdžiais, mokinių tėvelių čia laukia ne viena maloni staigmena“, – sakė direktorė.

Mokinių iš kitų mokyklų priėmimui šeimininkai baigia pasiruošti. O kaip patys?

Besikalbant mokyklos direktorė I. Tarasevičienė prasitarė šiek tiek nejaukiai besijaučianti prieš savo kolektyvą. Ką jiems, grįžusiems po atostogų, pasakys, kaip pasiteisins, kodėl neatnaujinti likusieji mokyklos aukštai? Keletas klasių pirmame aukšte išties labai prastos būklės: suplyšęs linoleumas, vietomis nubyrėję sienų dažai. „Ši Savivaldybės dotacija buvo tikslinė, pinigus pagal pasirašytą su Savivaldybe sutartį galėjome panaudoti tik pagal numatytą paskirtį“, – sakė mokyklos vadovė, pridurdama, kad visos viltys dėl apgailėtinai atrodančių kabinetų remonto, neišsipildys, ko gero, remonto darbai bus atidėti ateičiai, kai mokykla sulauks vidaus renovacijos.

 

Rangovų darbu „Revuonos“ vidurinės mokyklos administracija patenkinta

Kaip buvo minėta, „Revuonos“ vidurinėje mokykloje įsikurs buvusių Specialiosios ir Jaunimo mokyklų mokiniai (prie mokyklos bus prijungtas Specialiojo ugdymo skyrius ir jaunimo klasės). Pageidavimus įsikurti atskirose patalpose nuo bendrojo lavinimo mokyklos išreiškė buvusios Specialiosios mokyklos mokinių tėvai, o jaunimo klasės ir anksčiau buvo įrengtos, todėl jų keisti ar remontuoti nereikėjo – klasės sukomplektuotos antrame aukšte. Remonto darbus buvusioje Jaunimo mokykloje atlieka UAB „Rūdupis“.

– Didelių rūpesčių remontuojant mokyklą nekilo. Pertvarkymo projektą rengė bendrovė kartu su Savivaldybės administracija, derindamiesi su mumis, kadangi reikėjo įrengti nemažai patalpų: šešis mokomuosius kabinetus lavinamųjų ir specialiųjų klasių mokiniams, kineziterapijos kabinetą ir kitas. Administracijos ir specialistų kabinetai bus antrame aukšte. Specialiojo ugdymo skyriuje mokysis 42 mokiniai. Atsižvelgiant į jų poreikius, visur buvo įstatytos plačios durys, kad pro jas tilptų neįgaliųjų vežimėliai, panaikinti laiptai ir pritaikyti neįgaliesiems įvažiavimai su pakilimais, buhalterijos vietoje įrengti du tualetai ir dušai, kurie taip pat pritaikyti neįgaliųjų poreikiams tenkinti“, – aprodydama patalpas pasakojo I. Balčiukynienė.

Direktorė džiaugiasi glaudžiu bendradarbiavimu su rangovais, kurie atsižvelgė į mokyklos administracijos pageidavimus, kartu derino įvairias detales. Anot jos, statybininkai darbus žadėjo užbaigti likus daugiau nei savaitei iki Rugsėjo pirmosios, kad kabinetai ir visos patalpos būtų visiškai paruoštos ugdymo procesui. Nauja įranga mokyklai nereikėjo rūpintis – visas inventorius atkeliavo iš buvusių mokyklų.

– Rūpestis bus, kaip sutalpinti visa tai, nes tiek inventoriaus, kiek perėmėme iš Specialiosios mokyklos, mūsų patalpose netilps. Manome, dalį jo laikyti gamybinėse patalpose, – svarstė I. Balčiukynienė.

Klausimas dėl Specialiojo ugdymo skyriaus mokinių nakvynės suteikimo taip pat laikinai išspręstas. Kol buvusios Specialiosios mokyklos pastatas neprivatizuotas ar nenumatytas kitaip panaudoti, aštuoniolika Specialiojo ugdymo skyriaus auklėtinių naudosis bendrabučio paslaugomis tame pačiame pastate. Švietimo įstaigos vadovės teigimu, bendrabučio patalpos bus įrengtos pirmame aukšte, o į pamokas ir atgal vaikus vežios mokyklinis autobusiukas.

 

Pertvarkos procesas skausmingiausias Specialiosios mokyklos darbuotojams

„Revuonos“ vidurinės mokyklos vadovės teigimu, pagal dabartinius Darbo kodekso reikalavimus, pedagogų kvalifikaciją ir Švietimo ir mokslo ministerijos finansavimo tvarką lavinamosiose ir specialiųjų poreikių mokinių klasėse turi dirbti specialieji pedagogai. Tokių, pasak jos, Specialiojo ugdymo skyriuje yra vienas, du įstojo persikvalifikuoti. Penki mokytojai yra įdarbinami, vieno specialiojo pedagogo dar trūksta. Direktorė pažymėjo, kad mokomųjų dalykų mokytojai gavo įspėjimus dėl atleidimo, tačiau dalis jų tariasi dėl darbo kitose įstaigose, todėl jiems nebus galbūt taip skausminga, kaip dešimtims atleistųjų. Tarp jų daug yra medicinos personalo, o iš viso bus atleisti 43 buvusios Specialiosios mokyklos darbuotojai. „Daugelį metų Specialioji mokykla buvo skirta vaikams su judėjimo negalia. Per dešimt metų mokinių kontingentas pasikeitė ir dabar šis skyrius bus vaikų, turinčių įvairių, bet daugiausia intelekto sutrikimų. Klasės yra komplektuojamos laikantis ministerijos keliamų reikalavimų, todėl, deja, daugelio specialistų tenka atsisakyti“, – apgailestavo I. Balčiukynienė.

 

Jaunimo klasės mažėja

Buvusios Jaunimo mokyklos dvi klasės (devinta ir dešimta) įsikurs tame pačiame pastate antrame aukšte. Dešimtoje planuojama 12 mokinių, o devintoje – 5.

Kaip žinoma, Prienų Jaunimo mokykloje mokymas buvo individualizuojamas ir integruojamas su popamokine, papildomojo ugdymo, ikiprofesine veikla. „Revuonos“ vidurinės mokyklos vadovė patikino, kad ikiprofesinio rengimo programa ir toliau bus tęsiama: mergaitės mokysis individualaus siuvimo ir modeliavimo, berniukai – automobilizmo. Tam yra puikios sąlygos ir moderniai įrengti darbo bei mokymo kabinetai. Ikiprofesinio ugdymo siuvimo klasės įsikurs „Revuonos“ mokyklos pastate. Kadangi ir anksčiau Jaunimo mokyklos mokiniai naudojosi bendrojo lavinimo mokyklos valgykla, kūno kultūros sale bei sporto aikšte, direktorės nuomone, nepatogumų neturėtų iškilti. Siuvimo klasėms daug įrangos ir priemonių gaunama pagal projektą ikiprofesinio rengimo programai vykdyti: jau atkeliauja nauji manekenai, siūlėtuvai ir kitos priemonės.

Anksčiau prie Jaunimo mokyklos buvo ir vairavimo mokykla, kuri šiandien turi modernią mokymo bazę, tačiau gali netekti mokinių. Mokiniams anksčiau buvo puiki galimybė įgyti B ir C kategorijų vairuotojo pažymėjimą už pusę kainos. „Vairavimo mokykla išliks ir toliau, jos paslaugomis mes leidžiame naudotis ir kitoms mokykloms (Jiezno, „Žiburio“, Birštono gimnazijoms). Mokymas vyksta tada, kai susidaro grupės ir mokykla skiria finansavimą neformaliajam ugdymui. Didelėje mokykloje galima galvoti apie mokinių poreikių tenkinimą, bet, be abejo, reikia valandų ir choriniam dainavimui, ir kitokiems poreikiams tenkinti. Kur daugiau vaikų užsirašo, ten finansavimą mokyklos administracija ir skiria. Žinoma, turint Prienuose tokią mokymo bazę ir galimybes ja naudotis, reikėtų tas galimybes išnaudoti“, – svarstė I. Balčiukynienė.

 

Mokykla tęsia senas tradicijas ir kuria naujas

Kaip sakė I. Balčiukynienė, šiais mokslo metais „Revuonos“ vidurinėje mokykla pasipildys vienu klasių komplektu. Nors nebus komplektuojamos dvi vienuoliktos ir suaugusiųjų klasės, šiemet atstatyti du pirmųjų klasių komplektai.

Paklausus, ar yra žinių, kur pasuko mokyklos mokiniai, baigę dešimt klasių, direktorė atsakė, jog dalis apsisprendė toliau mokytis Prienų „Žiburio“ gimnazijoje, kiti pasirinko Birštoną, kai kurie išvyko į Kauno Jėzuitų gimnaziją. Taigi, manyti, kad vaikai tendencingai renkasi vieną mokymosi įstaigą ir nesirenka kitų, būtų klaidinga.

Be džiugios naujienos, kad mokykla pasipildo gausesniu būriu pirmokėlių, direktorė džiaugiasi ir kryptingo meninio ugdymo „Revuonos“ vidurinėje mokykloje tęstinumu. „Manau, kad kryptingas meninis ugdymas labai gražiai bus susijęs su keramikos ir dailės užsiėmimais Specialiojo ugdymo skyriaus vaikams. Darbiniai įgūdžiai ir kūrybinis procesas prisidės prie jų ugdymo(si). Bus rengiamos bendros parodos, kuriose puikuosis ir Specialiojo ugdymo skyriaus bei jaunimo klasių mokinių darbeliai. Mes tęsime savo tradicijas, tačiau turėsime ir naujų. Mokinių tėvai labai džiaugiasi elektroniniu dienynu, dėl kurio juos pasiekia operatyvi informacija, taip pat naujomis mokinių uniformomis. Kai kurie nuogąstauja, kad Rugsėjo pirmajai jau nebespės pasisiūti, bet dar bus galimybių pasipuošti ir kitomis progomis“, – tikino mokyklos vadovė.

 

Praradimai atveria ir naujas galimybes

Rugsėjo pirmoji ir naujųjų mokslo metų pradžia – jau čia pat. Šventė mokiniams ir pedagogams – viena iš įsimintiniausių metuose, o gal ir gyvenime. Vieni Rugsėjo pirmąją pasitiks įprastai, šventiškai, kiti su liūdesiu ir nežinia dėl ateities, treti – su šiokiu tokiu nerimu. Juk reikės laiko apsiprasti su nauja vieta, didesniais kolektyvais. „Revuonos“ vidurinės mokyklos ir „Ąžuolo“ pagrindinės mokyklos vadovės sutinka, kad pertvarka nėra malonus procesas, dažniausiai jis yra skausmingas, nešantis praradimus, bet gyvenimas, anot pašnekovių, viską sudėlioja į savo vietas, su kiekviena pertvarka atsiveria ir naujos galimybės.

 

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close