Artėjantys prezidento rinkimai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė paskelbė sieksianti vadovauti valstybei antrąją kadenciją. Tai ji pareiškė vasario 3 d. surengtoje spaudos konferencijoje. „Noriu ir privalau padėti Lietuvai tapti sąžiningų žmonių galimybių šalimi, kad Lietuva neišsivaikščiotų, kad mūsų laisvė ir gerovė nebūtų išvogta ar išmainyta. Pareiga Lietuvai ir jos žmonėms man svarbesnė už asmeninę ramybę. Todėl nedvejodama renkuosi darbą jums ir kaip nepriklausoma kandidatė vėl dalyvausiu Lietuvos Prezidento rinkimuose“, – spaudos konferencijoje sakė D. Grybauskaitė.

 

Prezidento rinkimų kampanijos dalyvius registruoja Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Kandidatais į prezidentus jau yra oficialiai užregistruoti šie asmenys: dabartinė prezidentė Dalia Grybauskaitė, Darbo partijos kandidatas Seimo narys Artūras Paulauskas, Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, Lietuvos žaliųjų partijos keliamas Seimo narys Linas Balsys, 52 metų Kaišiadorių rajono gyventojas Alfredas Aliukevičius, 79 metų vilnietis Antanas Mickevičius, K.Brazauskienė, Ignalinos rajono meras Bronis Ropė, Rolandas Paulauskas, Jurijus Subotinas, Valdemar Tomaševski.
Primename, kad prezidento rinkimai vyks šių metų gegužės 11 dieną.

 

Lietuvos gyventojų nuomonė

Gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose Lietuvos gyventojai labiausiai norėtų balsuoti už dabartinę šalies vadovę Dalią Grybauskaitę. Tai rodo Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ sausį atliktos apklausos rezultatai – 42,5 proc. apklaustų gyventojų nurodė, kad geriausiai jų interesams kaip prezidentas atstovautų D.Grybauskaitė. Ši apklausa buvo atlikta sausio 10–19 dienomis, kai dar nebuvo žinoma, ar rinkimuose bus leista dalyvauti „tvarkiečių“ atstovui europarlamentarui Rolandui Paksui. Jis apklausoje užėmė antrą vietą, sulaukęs 9,5 proc. rinkėjų palankumo. Atliekant apklausą jau buvo žinoma, kad prezidento posto tikrai nesieks socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, tačiau jį vis tiek nurodė 7,5 proc. respondentų, ir jis yra trečioje vietoje. Socialdemokratų partijos iškeltą kandidatą europarlamentarą Zigmantą Balčytį nurodė 3,6 proc., Darbo partijos iškeltą Seimo narį Artūrą Paulauską – 2,2 proc. apklaustųjų. Tarp galimų šalies vadovų buvo paminėti ir rinkimuose jau pasiryžę rungtis Ignalinos meras Bronis Ropė, Vilniaus meras Artūras Zuokas, Seimo narys Linas Balsys. Bet jų reitingai pagal šią apklausą nesiekia 1 procento. Tačiau tuomet, kai vyko apklausa, pastarieji du dar nebuvo paskelbę apie dalyvavimą rinkimuose. Apklausos dalyviai iš viso išvardijo net 44 savo kandidatus.

Prienuose vienvaldė lyderė – Dalia Grybauskaitė

Nors sausio 30 dieną vykusioje trumpoje gyventojų apklausoje dabartinė prezidentė dar nebuvo paskelbusi, jog kandidatuos antrajai kadencijai, gyventojai vis vien norėjo už ją balsuoti. Apklausoje apie artėjančius prezidento rinkus galėjo pasisakyti ir pasidalinti nuomone apie savo kandidatus į prezidento postą ir Prienų bei rajono gyventojai.

Laima iš Prienų miesto teigė, kad jos gyvenimui įtakos neturi joks prezidentas ir ji linkusi ateinančiuose rinkimuose palaikyti Dalią Grybauskaitę. Respondentė teigė, jog prezidentė gerai atliko savo pareigas, ir ji nematanti reikalo jos keisti.

Laimai pritarė ir Regina, kad jai nelabai svarbu, kas bus prezidentas, todėl tiesiog balsuosianti už tą pačią kandidatę.

Danguolė iš Prienų rajono teigė, kad į prezidento rinkimus neisianti, todėl jai nesvarbu, koks Seimo narys kels savo kandidatūrą. Jos nuomone, Seimo noriai siekia tik naudos sau ir pamiršta visas priesaikas bei įsipareigojimus paprastam piliečiui.

Vilma iš Prienų taip pat tikino, jog savo balsą atiduos dabartinei prezidentei. Ji ir jos šeimos nariai kartu pasitarė ir, įvertinę Dalios Grybauskaitės darbą, nutarė vieningai balsuoti už dabartinę prezidentę.

Danutė pripažino, kad dar nelabai domėjosi kandidatais, bet šiek tiek pagalvojusi nusprendė balsuoti už dabartinę prezidentę, teigdama, kad ją vis tiek išrinks.

O štai Česlovas pripažino, kad balsuosiąs už Liną Balsį, nes Lietuvos žaliųjų partijos atstovas turi daug patirties ir yra sąžiningas žmogus.

Parengė Gintautas Aukščiūnas ir Rimvydas Vaškys

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close