Jeigu skilinėja ir rausta rankos

Turbūt esate pastebėję, kad žiemą rankų oda išsausėja, suskilinėja, parausta. Priežastis – paprasta. Rankų odoje yra mažai riebalų liaukų, todėl jos jautriai reaguoja į aplinkos pokyčius (šaltį, vėją), įvairius ploviklius, dulkes, tampomus sunkius krepšius ir… greičiau sensta: atsiranda senatvinių šlakų ir raukšlių. Tačiau tinkamai prižiūrint rankas ir saugant nuo žalingo aplinkos poveikio galima pasiekti, kad jos visada būtų minkštos ir švelnios kaip šilkas.

 

Rankos ne tik išduoda tikrąjį mūsų amžių, bet informuoja ir apie sveikatos būklę. Sveiko žmogaus rankos turi būti vėsios, nei per daug drėgnos, nei per daug sausos, nagai tvirti. Jeigu rankos išbalusios, nuolat šąla, galima įtarti kraujotakos sutrikimus, stresinę būseną.Dėlprastos mitybos, griežtų dietų nago plokštelė gali suplonėti ir imti sluoksniuotis, o pats nagas nustoti augęs.

 

Šaltas oras ir rankų oda

Atšiaurus oras gali būti itin negailestingas mūsų rankoms. Rankų odos drėgmę mažina nuolatinis vaikščiojimas iš sauso oro (kambario) į vėją ar stingdantį šaltį. Dažniausios rankų „bėdos“: odos sudribimas, ragėjimas, sausėjimas, paraudimas, pleiskanojimas, trūkinėjimas, niežulys, skilinėjimas, įvairūs išbėrimai. Dar daugiau rūpesčių gali sukelti dermatitas, dar vadinamas egzema. Tai rankų odos uždegimas, pasireiškiantis stipriu išbėrimu. Jis gali atsirastidėlįvairių veiksnių, bet žiemą – dažniausiaidėlšalčio ir drėgmės. Jei norite išvengti šių nemalonumų, įsidėmėkite keletą taisyklių, kurios padės išsaugoti rankų odą gražią ir švelnią.

● Net ir šaltuoju metų laiku gerkite daug vandens. Jis padės pašalinti toksinus bei palaikyti nuolatinę odos drėgmę.

● Niekada neikite į lauką šlapiomis ar drėgnomis rankomis, nes nuo šalčio jos ims skilinėti.

● Šaltuoju metų laiku eidami į lauką visada mūvėkite pirštines. Jos turėtų būti vilnonės ar medvilninės, tik jokiu būdu ne sintetinės.

 

Rankų kremas būtinas

Žiemą rankoms labiausiai trūksta riebalų, vitaminų ir drėgmės, todėl šaltu oru patartina rankas tepti kremu, kuriame yra įvairių drėkinamųjų, maitinamųjų bei apsauginių medžiagų. Rinkitės tik geros kokybės rankų kremą – jo mažiau reikės, o rankų oda iškart taps elastinga ir švelni. Kremas turėtų būti skirtas specialiai rankoms. Tokių kremų sudėtyje yra vitaminų A, C, E, natūralių aliejų (pavyzdžiui, arganų ar alyvuogių), bičių vaško, glicerino. Rankoms skirti kremai ne tik minkština odą, bet turi ir gydomųjų savybių: padeda gyti žaizdoms ir įskilimams.

Kremą įtrinkite nuo pirštų galiukų plaštakos centro link, tai pakaitomis darykite viena ir kita ranka. Kad kremas geriau įsigertų, pamasažuokite rankas intensyviais sukamaisiais bei spaudžiamaisiais judesiais.

 

Padės parafino vonelės

Jeigu jūsų rankų oda linkusi sausėti, skilinėti ir rausti, atrodo suvytusi, verta išbandyti parafino voneles. Jos ypač tinka žmonėms, kurie skundžiasi sutrikusia kraujotaka, šąlančiomis rankomis, įtampa, nerimu.

Parafino ir specialią vonelę galima įsigyti vaistinėse ar specializuotose kosmetikos parduotuvėse, dar geriau šią procedūrą patikėti grožio salono specialistėms. Ant rankų dedamas lydytas skystas parafinas. Nebijokite – nenudegsite, nes parafinas yra mažai laidus šilumai.Poparafino sluoksniu odos temperatūra padidėja ne daugiau kaip 1,5–2 laipsniais. Bet efektas akivaizdus – šilta parafino vonelė sušildo rankų odą, todėl greičiau atsinaujina odos ląstelės, odatampaelastingesnė, išsilygina smulkios raukšlelės.

 

Dar keletas patarimų

● Jeigu namuose neturite parafino, o grožio salonas jums nepasiekiamas, šiurkščiai rankų odai atgaivinti tiks šilto aliejaus vonelės. Pašildykite alyvuogių – gali būti ir kitoks – aliejaus (tik būkite atsargūs!), įpilkite į dubenėlį, įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių ir panardinkite rankas 20 min.Poprocedūros rankas nusausinkite, tačiau nenuplaukite – tegul susigeria likęs aliejus.

● Žiemą rankoms labai „patinka“ bulvių nuovirai ir košelės. Dvi virtas su lupenomis bulves sutrinkite, įpilkite šiek tiek pieno arba kefyro ir išmaišykite. Gauta mase ištepkite rankas. Palaikykite pusvalandį, nuplaukite pakaitomis šiltu ir šaltu vandeniu ir patepkite rankų kremu.

● Jeigu nuo šalčio rankų oda pasidarė labai sausa, vakare sumaišykite po vieną valgomąjį šaukštą migdolų, avižinių dribsnių (sumalkite kavamale), cinko oksido tepalo (būna vaistinėse), medaus, ir vieną kiaušinio trynį. Ištepkite šiuo mišiniu rankas, apsimaukite natūralios medžiagos pirštines ir eikite miegoti. Rytą nuplaukite rankas vėsiu vandeniu. Rankos taps nepaprastai minkštos.

● Skilinėjančioms, žaizdotoms rankoms gydyti tinka vaistinės taukės arbata. Šios vaistažolės, dar vadinamos kaulažole, kaštavolu, šaknyse yra alantoino – medžiagos, kuri skatina odos ląstelių augimą. Užvirinkite 3 puodelius vandens, įberkite 3 valgomuosius šaukštus džiovintų susmulkintų taukės šaknų ir uždenkite. Virkite apie 10 min. Atvėsinkite ir dar šiltame nuovire pamirkykite rankas 15 min.Poto jas sausai nušluostykite ir patepkite gydomuoju losjonu su alaviju ar medetkomis. Kartokite šią procedūrą kasdien, kol rankų oda taps lygi ir minkšta.

● Paraudusias ir sugrubusias rankas suminkštins šilta vonelė. Į dubenį įpilkite šilto vandens, įberkite stiklinę sodos ar jūros druskos. Rankas vonelėje laikykite tol, kol vanduo atvės.Poprocedūros rankas patepkite maitinamuoju kremu ir pamasažuokite.

 

Parengta pagal specialistų rekomendacijas

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close