Kaip eksploatuoti automobilį, kai lauke spaudžia šaltukas

Atėjus šaltajam sezonui, daugelis vairuotojų susirūpina, ar pavyks šaltą rytą užvesti automobilį. Tai ypač aktualu dyzelinių automobilių vairuotojams.

Dėl neveikiančių kaitinimo žvakių automobilio variklį sunku paleisti spaudžiant net ir nedideliam šaltukui. Jei automobiliu važiuojama retai, prieš šalčius nepatartina jo palikti su pustuščiu degalų baku. Kai bakas pustuštis, jame renkasi garų kondensatas, kuris šaltame ore virsta ledu. Apskritai, nuolat laikant degalų baką pustuštį, rūdija jo vidus ir kaupiasi nuosėdos, todėl kai kurie automobilių gamintojai rekomenduoja automobilio baką kartais pripildyti kuru iki pat viršaus.

Vertėtų atkreipti dėmesį ir į generatoriaus bei akumuliatoriaus būklę. Patartina akumuliatorių papildomai pakrauti, nes atšalus ir automobiliui naudojant daugiau energijos (pavyzdžiui, galinio lango šildymui ar užvedimo žvakių kaitinimui) generatorius nespėja įkrauti akumuliatoriaus važiuojant neilgus atstumus. Patartina patikrinti ir elektrolito kiekį – jei jo trūksta, reikėtų papildyti.

Negalima pamiršti ir automobiliuose naudojamų skysčių. Reikia patikrinti aušinimo skystį, kuris turi būti atsparus šalčiui. Jei automobilį eksploatuojate pirmą žiemą, patartina aušinimo skystį pakeisti bet kokiu atveju. Laiku nepakeitus ir jam užšalus, galite smarkiai sugadinti automobilio variklį. Langų plovimo skystį būtina pakeisti šalčiui atsparia priemone. Jeigu to nepadarysite, užšalęs skystis gali sugadinti langų skysčio bakelį ir siurbliuką, pumpuojantį skystį.

Verta pasirūpinti durų spynelėmis bei durų gumomis, kurios dėl susidariusio kondensato gali užšalti, ir jūs nebegalėsite atidaryti automobilio durų. Norėdami išvengti tokių nemalonumų, durų spyneles ir gumas apipurkškite specialiu cheminiu skysčiu, kurio galite įsigyti didžiuosiuose prekybos tinkluose arba specializuotose parduotuvėse.

Kasdienė šalto ryto problema, su kuria susiduria visi automobilių vairuotojai, – apšalę automobilio stiklai. Prieš pradedant juos valyti, patartina užvesti automobilį ir įjungti langų šildymą – taip ir ledas greičiau nutirps, ir automobilio variklis įkais. Dažnas  vairuotojas bando įjungti prišalusius valytuvus. Tai daryti nepatartina, nes taip galima sugadinti ne tik valytuvų gumą, bet ir patį valytuvų mechanizmą.

Žiemą reikia prižiūrėti ir automobilio išorę, nes susikaupęs druskingas purvas sukelia automobilio koroziją. Ypač sparčiai rūdija šildomame, nevėdinamame garaže laikomas automobilis. Norint sumažinti korozijos poveikį, rekomenduojama prieš žiemą automobilį padengti antikorozine danga. Šią paslaugą jums gali pasiūlyti automobilių servisai. Paprastesnis būdas gelbėtis nuo kenkiančio purvo – dažniau plauti automobilį, tačiau svarbu, kad nuplautas automobilis būtų gerai nusausintas.

Patartina žiemos metu savo automobilio bagažinėje turėti tempimo lyną, automobilio užvedimo laidus bei gremžtuką, skirtą ledui nuo stiklo valyti.

Parengė Gintautas Aukščiūnas

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close