Greičiausios lenktynės ant Jiezno ežero ledo (lenktynės nukeliamos)

„Autoplius Fast Lap“ – unikali, sparčiai populiarėjanti ir daugumai prieinama automobilių sporto rūšis, kur tiek vairuotojai-mėgėjai, tiek profesionalai lygiomis galimybėmis gali išbandyti savo jėgas uždarose žiedinėse trasose. Automobilių žiedines lenktynes rengianti „Autoplius Fast Lap“ komanda vasario 15 d. organizuoja „Ice attack“ lenktynes Prienų rajone. Varžybų iniciatoriai ir organizatoriai Giedrius Čenkus ir Kristijonas Vaičys „Time attack“ lenktynes organizuoja jau šeštus metus, o žiemos lenktynes ant užšalusio ežero – pirmą kartą, tačiau tikisi, kad jos taps tradicinėmis.

Šios savaitės pradžioje „Autoplius Fast Lap“ lenktynių organizatoriai Giedrius Čenkus ir Kristijonas Vaičys kartu su sporto entuziastu Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoju Egidijum Visocku apžiūrėjo varžyboms skirtą vietą, Jiezno ežerą, o vėliau Savivaldybėje aptarė kitas varžybų organizavimo detales.

G. Čenkus ir K. Vaičys pasakojo, kad „Fast Lap“ vadinama žiedinių lenktynių serija, paremta Vakarų valstybėse žinomu „Time Attack“ principu. Jų metu dalyviai siekia ne lenktyniauti tarpusavyje, o parodyti kuo geresnį vieno rato įveikimo laiką. Kas yra „Time attack”, trumpai lengviausia, pasak G. Čenkaus, apibūdinti per formulės F-1 kvalifikacijos prizmę. Pagrindinė užduotis – greičiausias trasos rato laikas. Na, o „Ice attack“ pavadinta pagal tai, kad varžybos organizuojamos ant ledo.

Naujo tipo varžybas Lietuvoje pristatę vaikinai „Time Attack“ lenktynes padarė populiarias ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Estijoje. Pastaruoju metu jos populiarėja geometrine progresija, todėl Prienų rajono gyventojai taip pat turės gerą progą pasigrožėti puikiu reginiu, o kas nors gal ryšis ir pats su savo automobiliu išbandyti ežero ledą. Turime savo mieste drifto (šonaslydžio) entuziastą Ramūną Brūzgą, šiuo metu pasinėrusį į nuosavą verslą, taip pat automobilių restauravimu užsiimantį Romą Tamulevičių, tačiau ar jie dalyvaus, organizatoriai negalėjo pasakyti.

„Prienus pasirinkome dėl jų istorijos ir ypač geros strateginės vietos. Man asmeniškai Prienai yra labai jaukus miestelis. Mūsų komanda orientuojasi į puikią atmosferą renginio metu tiek tarp dalyvių, tiek tarp žiūrovų, kokybę visais aspektais, draugišką aplinką ir automobilių sporto populiarinimą visuomenėje“, – sakė vienas iš organizatorių G. Čenkus.

Pasak G. Čenkaus, „lietuviai skundžiasi, kad turi tik vieną gerą trasą žiedinėms lenktynėms, tai mes pritaikėme trasą žiemos lenktynėms. Lenktynės vyksta ir kituose rajonuose, bet ten plačiai nesiafišuojama. Sumanėme surengti mini automobilinių lenktynių festivalį, kuriame bus ir automobilių, ir greičio, ir sniego pramogų mėgėjų su adrenalinu, o visiems dalyviams ir žiūrovams bus proga praleisti laisvalaikį gamtoje bendraminčių apsupty. Kas atsiliepia apie mūsų lenktynes, sako, kad čia atvažiuoji atsipalaidavęs – kaip į šventę. Mūsų lenktynėse vyrauja draugiška atmosfera, pailsi morališkai.

Taigi ir ant Jiezno ežero kitą šeštadienį žadame kokybišką renginį. Lenktynininkai čia susitiks palenktyniauti, „pasimatuoti“ greičiu su kaimynais. Sportiniu motociklu parodomojoje programoje važiuos akrobatinio važiavimo meistras Europos čempionas Aras Gibeiža, žiūrovai galės susišilti prie didelio laužo, pasistiprinti karštu maistu, arbata. Taip pat bus žiemos kartingų trasa – kas norės, galės pasivažinėti, bus „Red bull“ zona su muzika, pasisėdėjimui skirtais sėdmaišiais. Galvojame šiose varžybose padaryti greičiausią trasą, kurioje būtų galima išvystyti iki 200 km greitį“.

Susitikimo su vicemeru metu aptarta, kad varžybų trasa (apie 2 km ilgio) bus iki galo suformuota varžybų išvakarėse arba ankstyvą varžybų dienos rytą. Maksimalus dalyvių kiekis – 60 dalyvių. Kadangi vasaros varžybose sulaukiama maksimalaus sportininkų kiekio, organizatoriai mano, jog ir šiose varžybose dalyvaus toks dalyvių skaičius. Daugiausiai startuos Lietuvos atstovų, bet susidomėjimą lenktynėmis jau pareiškė lenktynininkai iš Latvijos ir Kaliningrado.

Renginio teritorija bus suskirstyta į zonas: Dalyvių zona, kuri skirta parkuoti dalyvių automobilius, Startinė zona (zona ant ledo, kurioje rikiuojasi dalyviai startui),

Trasa, Chill zona, skirta poilsiui, laužui, maistui, pramogoms. Bus ir Žiūrovų automobilių parkavimo zona, Žiūrovų stebėjimo zona, Ledo zona. Ant ledo griežtai galės būti tik aptarnaujančio personalo ir dalyvių transportas.

Nugalėtojai bus apdovanojami pagal keturias klases: 2 varomųjų ratų (priekinių arba galinių) su standartinėmis žieminėmis padangomis, 4 varomųjų ratų su standartinėmis žieminėmis padangomis, 2 varomųjų ratų su sportinėmis padangomis ir 4 varomųjų ratų su sportinėmis padangomis. Bendras apdovanojimas – greičiausio dienos dalyvio prizas. Nugalėtojas bus apdovanotas Prienų rajono savivaldybės mero taure.

Vicemeras E. Visockas pasidžiaugė galimybėmis į Prienų rajoną pritraukti tokio lygio renginius ir sakė tikintis, kad žiemos automobilių lenktynės ant ledo taps tradiciniu renginiu bei dovanos daug džiugių emocijų tiek dalyviams, tiek žiūrovams.

Organizatoriai akcentavo, jog renginys žiūrovams bus nemokamas. Žiūrovai turėtų būti labai dėmesingi, drausmingi, nes automobilių sportas – ekstremalus, todėl, nepaisant to, kad saugumą užtikrins tarnybos ir savanoriai, kiekvienam reikėtų rūpintis savo saugumu ir pačiam.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close