Situacija saugomose teritorijose gerėja

Sausio 29–30 dienomis Birštono kurhauze vyko Lietuvos saugomų teritorijų direkcijų metinės veiklos rezultatų pristatymas, apžvalga ir aptarimas, kurį organizavo Saugomų teritorijų tarnyba, vadovaujama direktorės Rūtos Baškytės. Renginyje dalyvavo Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento direktorius Vidmantas Bezaras, Saugomų teritorijų strategijos skyriaus vedėjas Algirdas Klimavičius ir vyr. specialistas Edvardas Vaitkevičius bei Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė ir pavaduotojas Juozas Aleksandravičius.

 

Po sveikinimo kalbų buvo pasidžiaugta 2013 metų pabaigoje išleista nauja knyga „YPATINGA LIETUVA. Keliaujame po saugomas teritorijas“. Šioje knygoje pristatomi 5 nacionaliniai parkai, 30 regioninių parkų, 6 rezervatai. Knygoje rasime ir 41 maršrutą po saugomas teritorijas, taip pat aprašytas pačias gražiausias parkų vietas. Knygą spaudai parengė regioninių parkų atsakingi darbuotojai, o išleido VŠĮ „Terra publica”. Ši knyga – tai kelionių vadovas norintiesiems pažinti gražų, žalią, miškais ir ežerais nusagstytą, upeliais išraižytą gimtąjį kraštą.

Juk nacionaliniai, regioniniai parkai ir rezervatai – tai pačios vertingiausios mūsų šalies vietos, kuriose saugomi unikalūs gamtos kampeliai, įvairiausių gyvūnų, paukščių, augalų buveinės. Šiame leidinyje susipažinsime ir su Lietuvos miestais, miesteliais, kaimeliais, kuriuose puoselėjamos lietuviškos tradicijos, kalba, kultūra.

Renginio metu kiekvieno nacionalinio, regioninio parko ar rezervato atstovas išsamiai pristatė savo veiklą, gamtos apsaugos kryptis ir priemones, kultūros paveldo apsaugos kriterijus, rekreacinio panaudojimo kryptis, teritorijų tvarkymo ir objektų pritaikymo lankytojams galimybes. Taip pat buvo apžvelgta ir prevencinė veikla, darbas su vietiniais gyventojais ir parko lankytojais.

Kiekvienas nacionalinis ar regioninis parkas (koks jis bebūtų) – tai išskirtinė teritorija, turinti ne tik savo kultūros paveldo objektus, nepakartojamus gamtos turtus, bet ir savitą kultūrą, kalbą, papročius. Tad labai svarbu, kaip tokiose saugomose teritorijose dirbantys specialistai visus šiuos lobius sugeba perteikti pas juos apsilankantiems žmonėms, kuo užburia, kad jie čia atvyktų ne tik patys, bet paskatintų tai padaryti ir savo pažįstamus bei draugus.

Saugomų teritorijų tarnybos vadovė Rūta Baškytė šių metų specialistų ataskaitomis liko patenkinta, kaip ir išaugusiu žmonių sąmoningumu.

„Saugomose teritorijose situacija pagerėjo ir iš esmės pasikeitė. Teritorijos tvarkomos daug geriau, lankytini objektai atkuriami ir pritaikomi lankytojams. Svarbiausia, kad saugomose teritorijose gyvenantys žmonės jau tai pastebi ir įvertina. Galiu pasidžiaugti, kad didėja žmonių sąmoningumas ir požiūris į gamtą. Nors per mažai dar žinoma, kas tos saugomos teritorijos ir kokie keliami reikalavimai. Lankytojų netrūksta, beveik kiekviename parke visada galima rasti būrį žmonių, atvykusių su ekskursijomis ar keliaujančių pavieniui“, – pasakojo R. Baškytė.

Saugomų teritorijų tarnybos vadovė pastebėjo, kad dar pasitaiko negatyvių reiškinių – ne vietoje kūrenami laužai, prišiukšlinama. Tačiau tokių reiškinių po truputį mažėja, o daugėja gerų tendencijų sprendžiant gamtosaugos problemas. Žmonės mokosi gražiai elgtis gamtoje, dauguma žino, kad negalima šūkauti, bėgioti, laužyti krūmų, medelių ar kitaip trikdyti miško augalų ir žvėrelių įprastą gyvenimo ritmą.

Pasak direktorės, rezultatai saugomose teritorijose gerėja, nes auga ir specialistų kvalifikacija, mokomasi geriau spręsti problemas. Į gamtosauginę veiklą stengiamasi įtraukti vaikus ir jaunimą, kurie edukacijų metu, žaisdami tampa aktyviais ekspozicijų veikėjais. Kaip pažymėjo R. Baškytė, „turime ką parodyti natūroje, juk pačiam pamatyti ir pajusti – ypatingas jausmas“.

Saugomų teritorijų specialistai, susirinkę į šį ataskaitinį susirinkimą, tikrai galėjo vieni prieš kitus pasigirti savo pasiekimais ir pasidalinti gerąja patirtimi.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close