Šaltuoju sezonu dažniau sergama angina

Staiga sukarščiavote, nenumaldomai skauda gerklę, vargina bendras silpnumas bei galvos skausmas? Esate įsitikinę, kad tai gripas? Neapsigaukite, gali būti, kad jus užklupo ūminis tonzilių uždegimas – ūminis tonzilitas, dažnai vadinamas tiesiog angina.

 

Tonzilitu sergama ištisus metus, tačiau šaltuoju sezonu sergančiųjų gerokai padaugėja, nes atsiranda palankios sąlygos daugintis ir plisti šios ligos sukėlėjams – virusams ir bakterijoms. Kadangi tonzilitą gali sukelti daugelio rūšių virusai ir bakterijos, mūsų organizmas negali įgyti imuniteto kiekvienam šių sukėlėjų. Todėl šia liga galima susirgti net kelis kartus per metus. Tonzilitu dažniau serga vaikai ir suaugusieji iki 35–40 metų amžiaus.

 

Tonzilių funkcija

Ką tik gimusio kūdikio tonzilės būna labai mažos. Jos didėja vaikui augant ir visiškai susiformuoja 4–10 metų vaikams. Vėliau tonzilės sumažėja ir suaugusio žmogaus organizme būna vos pastebimos. Tonzilės apsaugo organizmą nuo infekcijos, nes tarsi savotiški filtrai sulaiko pro nosį ir burną patekusius virusus, bakterijas ir juos pašalina. Kartais mikroorganizmai įveikia tonzilių filtrą ir sukelia jų uždegimą – tonzilitą. Anksčiau beveik kiekvienam vaikui tonzilės buvo šalinamos: tai buvo įprastas tonzilių uždegimo gydymo būdas. Dabar, kai nustatyta tonzilių svarba organizmo apsaugai nuo virusinių ir bakterinių infekcijų, tonzilės šalinamos tik tada, jei tonzilitas dažnai kartojasi ir trukdo kvėpuoti ar ryti.

 

Sukelia į organizmą patekusi infekcija

Paprastai tonzilitą sukelia į tonziles patekusios bakterijos (streptokokai, stafilokokai ar kt.), taip pat virusai. Infekcija dažniausiai patenka iš išorės lašelių pavidalu, per maistą ar tiesiogiai, taip pat gali suaktyvėti burnoje jau esantys mikroorganizmai

Tonzilitui atsirasti įtakos turi peršalimai bei skersvėjai. Jeigu dėl kokių nors priežasčių žmogus priverstas kvėpuoti pro burną, tai nuo infekcijos sukėlėjų jį saugo vien gerklės limfinis audinys (migdolai).

Nemalonūs simptomai

Tonzilitas prasideda staiga – pakyla aukšta temperatūra (net iki 40 laipsnių C ir daugiau), krečia šaltis, jaučiamas bendras silpnumas, vargina raumenų, galvos skausmai. Nuolat jaučiamas ryklės skausmas, kuris sustiprėja ryjant maistą, seiles, todėl sumažėja apetitas.

Apžiūrint gerklę, gali būti matomos paraudusios ir padidėjusios tonzilės. Vėliau ant paraudusių tonzilių gali atsirasti balkšvų taškelių ar apnašų. Padidėja ir būna skausmingi kaklo limfmazgiai. Uždegimas gali prasidėti vienoje pusėje, ten jaučiamas ir skausmas, pakinta tik tos pusės tonzilė. Po kelių dienų uždegimas gali išplisti ir į kitą pusę. Liga paprastai trunka 5–7 dienas.

 

Kaip gydomas tonzilitas?

Tonzilito gydymas priklauso nuo jo sukėlėjo. Virusinės infekcijos sukeltas tonzilitas savaime turėtų praeiti per savaitę ar dvi. Medikai pataria susirgus vartoti daug skysčių (sriubos, sultinio, arbatos), skalauti burną šiltu pasūdytu vandeniu. Jei vargina aukšta temperatūra ir skausmai, galima vartoti temperatūrą mažinančių medikamentų ar čiulpiamųjų pastilių nuo gerklės skausmą.

Jei tonzilių uždegimą sukėlė bakterijos, gydytojas skirs antibiotikų. Patiems pradėti gydytis antibiotikais nepatartina. Netinkamai juos pasirinkus, tonzilito sukėlėjas gali tapti atsparus antibiotikams – tada bus daug sunkiau parinkti tinkamus ir veiksmingus vaistus. Geriamuosius antibiotikus paprastai reikia vartoti bent 7–10 dienų. Net jei po kelių dienų pasijusite geriau, būtina baigti visą antibiotikų kursą, nes taip išvengiama ligos pasikartojimo, galinčio sukelti komplikacijas. Jei vaistus sunku nuryti, gali būti skiriama į raumenis leidžiamų preparatų.

Gydant tonzilitą pravers ir liaudies medicinos patarimai. Gerkite ramunėlių arbatą, ją galite pagardinti citrinos sultimis. Maistas turėtų būti minkštas ir švelnus. Gerklę skalaukite šiltu ir sūriu vandeniu, medetkų nuoviru. Kambaryje turėtų būti šiltas, bet drėgnas oras. Tonzilito skausmus malšina medus. Galima jį valgyti ar čiulpti mažais gabaliukais, dėti į arbatą, šiltą virintą vandenį, nes ištirpęs medus geriau pasisavinamas. Senoliai tonzilitą gydydavo ir svogūnų sultimis, jų reikia išgerti po arbatinį šaukštelį du kartus per dieną.

 

Kada reikalinga operacija?

Jei vaikas per metus tonzilitu sirgo 7 ar daugiau kartų arba dvejus metus iš eilės tonzilitu serga daugiau nei 5 kartus per metus, dėl tonzilių patinimo jam sunku ryti ir kvėpuoti arba tonzilėse susiformuoja pūliniai, medikai pataria tonziles pašalinti chirurginiu būdu.

Suaugusiesiems tonzilės šalinamos retai, tačiau negydomas tonzilitas gali pažeisti širdį, inkstus ar sąnarius. Jei tonzilitas nuolat kartojasi ar atsiranda lėtinių komplikacijų, reikia operuotis ir pašalinti infekcijos židinį – pažeistas gomurines tonziles, nes jos jau nebeatlieka apsauginės funkcijos ir net neigiamai veikia organizmą. Sergantieji tonzilitu itin bijo operacijos, tačiau, specialistų nuomone, tai geriausias būdas išvengti komplikacijų ir išsaugoti sveiką širdį, inkstus ar kitus organus. Šią operaciją reikėtų atlikti rudenį. Žinoma, galima daryti bet kuriuo metų laiku, tačiau rudenį mūsų organizmas būna stipresnis. Operacijos nereikėtų bijoti, nes žmogus būna nedarbingas tik keletą dienų. Paprastai jau kitą dieną po operacijos pacientas išrašomas iš ligoninės, o visiškai atsigauna per dvi savaites. Po operacijos dažniausiai skauda gerklę, gali skaudėti ir ausis. Vaikams patariama čiulpti ledukus, valgyti ledus ir gerti šaltus skysčius. Po operacijos vaikai būna itin imlūs infekcijoms, todėl turėtų vengti žmonių susibūrimų ir bendravimo su sergančiais žmonėmis.

 

 

Dar keletas patarimų

● Visais neaiškiais atvejais, jei būklė blogėja ar nepagerėja per savaitę, jei atsirado naujų simptomų, dar kartą kreipkitės į gydytoją. Gerklės skausmas gali varginti dėl daugelio priežasčių, kai kurioms ligoms diagnozuoti reikia atlikti sudėtingesnius tyrimus, o joms gydyti skirti receptinių vaistų.

● Tonzilitas – nelengva liga, todėl labai svarbu nuolat rūpintis savo sveikata, stiprinti imunitetą, reguliariai grūdinti organizmą, mankštintis, sportuoti bei aktyviai ilsėtis, sveikai maitintis, atsisakyti žalingų įpročių, nepervargti, šalinti stresus, gerai išsimiegoti.

● Šaltuoju sezonu reikia rengtis šiltais drabužiais, nešioti galvos apdangalus, avėti šiltus baltus, neperšlapti kojų. Rytinį kavos puodelį iškeiskite į žolelių arbatą, paskanintą citrina, pasaldintą medumi. Tikrai būsite atsparesni peršalimo ligoms ir jų komplikacijoms.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close