Pasibaigė 2013-ieji Sveikatingumo metai. Pagausėjusios Prienų sveikos gyvensenos klubo „Versmenė“ gretos ir veiklos rezultatai rodo, kad tai buvo tik startas sveikatingumą skatinančių idėjų įgyvendinimui 2014-aisiais.

Savaitę spaudęs šaltukas, daugelį žmonių „uždaręs“ šiltuose namuose, sveikuoliams nebuvo kliūtis gausiai susirinkti ir kartu pasidžiaugti nuveiktais darbais, pasidalinti mintimis ir naujomis idėjomis. Praėjusį šeštadienį Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vykusiame sveikos gyvensenos klubo „Versmenė“ ataskaitiniame susirinkime dalyvavo net 57 iš 75 klubo narių, keletas lauktų svečių ir prijaučiančiųjų. Klausantis, kiek didesnių ir mažesnių darbų praėjusiais metais nuveikė sveikuoliai ne tik savo, bet ir visuomenės sveikatinimo labui, sveikatingumo idėjų sklaidai, negali nesistebėti šių žmonių energija, aktyvumu, dažnai ir fanatizmu. Kas kitas gali iškeisti pirmosios naujametinės dienos linksmybes ir susitikimus prie vaišių stalo į maudynes eketėje?.. Kas dar taip stengiasi Prienų žmonėms suteikti nemokamų ir itin vertingų žinių sveikatos, psichologijos, kvapų terapijos ir kitomis temomis, organizuoja seminarus, susitikimus su sveikos gyvensenos specialistais, holistinės medicinos, ajurvedos mokslo atstovais. Jie mielai kviečiasi ir priima visus į savo renginius, pirmadieniais ir trečiadieniais laukia jaukioje svetainėje „Ąžuolo“ pagrindinėje mokykloje, maloniai vaišina žolelių arbata, žada jaukius pašnekesius apie sveikatą ir jos stiprinimo būdus.

 

Laimingi, nes labai užimti

Praėjusieji metai Prienų sveikos gyvensenos klubui „Versmenė“ buvo turtingi darbais, kurie padėjo įgyvendinti sveikos gyvensenos idėjas, pasklidusias ne tik vietos bendruomenėje, bet ir po visą šalį. Visus metų darbus ataskaitinio susirinkimo metu atspindėjo spalvingos skaidrės – metų veiklos almanachas, kurį parengė klubo pirmininkės pavaduotoja Dainora Šaltienė.

Ataskaitos pradžioje pirmininkė Leonora Kalantienė pasidžiaugė: „Mes – labai laimingi, nes esame labai užimti“. Kaip ir kasmet, praėjusiais metais užimtumo tikrai netrūko. Pradedant nuo tradicinių renginių – Žiemos šventės Žvėrinčiaus miške, Lygiadienio ant Prienų kalvos, gegužinės ant Nemuno kranto, adventinės vakaronės – ir baigiant įspūdingomis kelionėmis po Lietuvą, pažymėtinoms datoms, Sveikatingumo metams skirtais renginiais ar bendrais projektais su kitomis organizacijomis. Vienas iš bendrų projektų, įtraukusių nemažai visuomenės narių, – kartu su Prienų švietimo centru įgyvendintas projektas „Sveika gyvensena“, kurio metu vyko įvairūs užsiėmimai, ypač daug jų – gamtoje.

Siekdami į savo veiklą įtraukti kuo daugiau žmonių, sveikuoliai rinkdavosi su dviračiais Prienų Laisvės aikštėje, iš kur traukdavo į Giraitiškes, prie Nemuno. Taip pat kvietė visuomenę prisijungti ir rytmetį pasitikti mankštomis gryname ore – 6 val. ryto organizavo mankštos užsiėmimus prie Kultūros ir laisvalaikio centro. Apie tai buvo informuota žiniasklaidos priemonėse, „bėgančia eilute“ ant KLC sienos. Tenka apgailestauti, kad žmonės dar nėra tokie aktyvūs, kokie galėtų būti, tačiau, kaip žinoma, drąsios iniciatyvos nelengvai skinasi kelią.

Sveikuoliai organizavo ne vieną įsimintiną renginį, skirtą Tarmių metams. Vienas įspūdingiausių – šventė gamtoje su visų keturių Lietuvos regionų ekspozicijomis ir tų kraštų tarmių bei pratarmių grožiu, paporinimais, paskaitymais, tradiciniais valgiais, dainomis ir žaidimais. Juk klube yra iš visų kraštų bendraminčiai susibūrę. Žinoma, – ir tarp sveikuolių tai yra svarbiausia – visų renginių metu dainuojamos sveikuolių dainos, vyksta mankštos, įvairios rungtys ir žaidimai, o susitikimus vainikuoja sveikuoliškas vaišių stalas.

 

Sveikatos virusu užkrėtė ir bendruomenes

Sveikos gyvensenos klubo skleidžiamas sveikatinimo virusas pasklidęs ir po bendruomenes, mokyklas. Į savo renginius sveikuoliai nevengia pasikviesti, o dažnai ir patys kviečiami nuvyksta savo patirtimi, patarimais pasidalinti su rajono ir kaimyninių rajonų bendruomenėmis, vaikais. Antai Lygiadienio šventėje kartu su sveikuoliais laužus kūreno ir dainas dainavo bei savo programėles dovanojo Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos ketvirtokai, Kunigiškių pagrindinės mokyklos mokiniai. Visas linksmybes filmavo Prienų televizija. Pasak L. Kalantienės, „nesinori net skirstytis po tokių pasibuvimų“. Sveikuolė Loreta inicijavo mokinių piešinių konkursą, kuriame aktyviai dalyvavo nemažai mokyklų atstovų. Vaikų dienos centro užimtumo vaikai buvo pakviesti į adventinę vakaronę, kurioje su advento tradicijomis ir senaisiais liaudies papročiais supažindino renginį vedusi Prienų krašto muziejaus vyr. muziejininkė Anelė Razmislavičienė. Vakaronėje sveikuoliai pasidalino ir vaikų stalo idėjomis, kurias buvo pristatę sveiko maisto šventėje Palangoje.

Turbūt nevertėtų net priminti, kad kiekvienais metais Prienų sveikos gyvensenos klubas dalyvauja visuose respublikiniuose sveikatingumo renginiuose, varžybose, bėgimo festivaliuose. Be paminėtos sveiko maisto šventės, daug gerų įspūdžių paliko varžybos Panevėžyje LR Prezidento taurei laimėti. Kaip sakė klubo pirmininkė L. Kalantienė, nors dėl lėšų taupymo į varžybas vyko vienu autobusu ir tik 18 narių, atsirado norinčiųjų važiuoti savo lėšomis ir savo transportu. Pirmininkė pasidžiaugė, kad 2012 m. iškovotą pereinamąją Prezidento taurę praėjusiais metais perleido savo kaimynams birštoniečiams, tačiau ir patys be apdovanojimų neliko. Jie taip pat iškovojo komandinę antrosios vietos taurę, kurią ataskaitinio susirinkimo metu įteikė sveikuolių pasveikinti atvykusi Prezidento taurės varžybų vyriausioji teisėja, sveikos gyvensenos klubo vadovė iš Kauno.

 

Darbai suplanuoti Sveikos šeimos metams

Ne mažiau darbų Prienų sveikos gyvensenos klubas susiplanavo ir šiems metams. Podraug su tradiciniais renginiais vyks veiklos, skirtos Vaikų sveikatos metams, kuriuos patvirtino Seimas, o Lietuvos sveikuolių sąjunga juos pavadino Sveikos šeimos metais. „Smagu, kad klubas išlieka stiprus, pirmaujantis respublikiniuose renginiuose. Tačiau visada kyla klausimas: ką daryti, kad žmonės norėtų gyventi sveikai, būtų aktyvesni? Kaip skleisti sveikatingumą skatinančias idėjas, kad į jas atsilieptų vis daugiau žmonių? Juk šitiek informacijos per įvairias žiniasklaidos priemones, ypač gerų patarimų praeitais metais buvo per Lietuvos radiją. Visi žino, kad sveikatos vaistinėje nenusipirksi, tačiau patogiau, tingiau nieko nedaryti dėl savęs“, – kalbėjo klubo pirmininkė L. Kalantienė. Pirmininkės nuomone, Prienuose turėtų būti visus visuomenininkus jungianti bendra sveikos gyvensenos programa, kuriai vadovautų Savivaldybės gydytojas arba Visuomenės sveikatos biuras. Juk sergamumas ne mažėja, bet auga.

Baigdama ataskaitą klubo vardu L. Kalantienė padėkojo Prienų rajono savivaldybei už skiriamas lėšas, visiems, kurie perveda pagal 2 proc. labdarai skirtą programą. Dėkojo ir valdybos nariams už kūrybiškumą, idėjas, triūsą, sumanumą, pareigingumą, nuoširdumą bei visiems klubo nariams, aktyviai dalyvaujantiems klubo veikloje, už norą siekti žinių, jas pritaikyti savo gyvensenoje, sveikiau gyventi, tobulėti, nepasiduoti farmacijos reklamoms ir akcijoms. „Tai visų mūsų dėka klubo veikla yra įvairi, įdomi, įvairiapusiška“, – teigė pirmininkė, pakviesdama visus ir toliau aktyviai dalyvauti klubo veikloje bei renginio metu išsakyti savo pastebėjimus, pasiūlyti naujų idėjų dėl tolimesnės veiklos.

Klubo finansinę ir revizijos komisijos ataskaitas perskaitė Aldona Vabolienė ir Laimutė Minajevienė.

 

Renginys baigėsi sveikuoliškai

Kiekviena sveikuolių veikla visada yra lydima mankštos pratimų. Todėl ir ataskaitinio susirinkimo metu keletą pratimų kūnui pramankštinti ir nuotaikai pakelti pasiūlė sveikuolė Gražina.

Sveikuolius pasveikinti ir padėkoti už praėjusiais metais užsimezgusį bendradarbiavimą su Prienų bendruomene atvyko bendruomenės pirmininkė Auksė Grižaitė. Ji padėkojo už visus renginius, kurių metu sveikuoliai mokė Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centro vaikus, suaugusiųjų projekto dalyvius sveikai gyventi, šypsotis, dalintis, ir palinkėjo, kad tie sveiki užsiėmimai, atiduodami kitiems, bei jų metu išdalinta energija, širdies šiluma sugrįžtu atgal su kaupu.

„Versmenės“ klubo narius sveikino ir klubui klestėjimo, žydėjimo linkėjo kraštietė Jolanta, dirbanti gidės darbą Kaune. Medikų vardu sveikinimo žodį tarė Rasa Ivanauskienė ir Žydruolė Pivarauskienė. Jos padėkojo sveikuoliams už galimybę iš jų pasimokyti ne tik kaip reikia sveikai gyventi, bet ir kaip svarbu žinoti savo papročius, mylėti savo kraštą, puoselėti savo kalbą.

Prienų sveikos gyvensenos klubas dirba ne dėl pripažinimo ar apdovanojimų. Anot klubo narės D. Šaltienės, didžiausią džiaugsmą teikia bendravimas, tas tarpusavio ryšys, tie pasivaikščiojimai, tos rytinės mankštos –.visa tai klubo narius jungia, skatina viskuo domėtis. Dėkodamos pirmininkei ir jos pavaduotojai už ypatingą dėmesį klubo veiklai, sveikuolės Gražina Mikušauskaitė ir Danutė Vaičiūnaitė pasidžiaugė, kad klubas suvienija giminingos sielos žmones, kurie bendraudami, plėsdami savo akiratį ilgainiui tampa artimi lyg giminės.

Beje, Gražina su Dainora prieš kažkiek laiko buvo vienos pirmųjų, kurias gydytoja Baltuonienė kvietė užsiimti žmonių sveikatinimu. Kad abi sveikuolės yra tarp aktyviausiųjų, rodo bene kiekvienas renginys. Ir ataskaitiniam susirinkimui Dainora parengė nuotraukų albumą, o Gražina – stendą „Pašnekesiai su gulbėmis“.

Dėkingumo vardan pirmininkė L. Kalantienė įteikė šioms sveikuolėms ir grupei aktyviausiųjų, taip pat jubiliejus paminėjusiems sveikuoliams – Laimutei Minajevienei, Tamarai Maceinienei, Onutei Stankevičienei, Jonui Visckui – padėkos raštus ir gėlių.

Renginys vyko sausio 25-ąją, per patį kalendorinį pusiaužiemį. Kas nežinojo, jog ši diena siejama su metų posūkiu į vasarą ir barsuko prognozėmis, išgirdo iš sveikuolės Laimutės pasakojimo. Ir iš „barsuko“, kuris išlindęs iš „olos“ pasižvalgė ir, išsigandęs saulėtos dienos bei savo šešėlio, atbulas įlindo atgal, leidęs suprasti, jog pavasario dar greit nesulauksime.

Tačiau tuo renginys nesibaigė. Susirinkusiųjų pasveikinti atvyko seniausias Lietuvoje, 108-uosius metus skaičiuojantis Skriaudžių kanklių kolektyvas „Kanklės“, padovanojęs sceninį vaizdelį „Piršlybos“.

Nuotaikingai užbaigę ataskaitinį susirinkimą, sveikuoliai ir svečiai bendravimą tęsė prie atsineštinių vaišių stalo, kurį papuošė patiekalai iš avižų ar su avižomis.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close