Kristijoną Donelaitį skaitė mokiniai ir suaugusieji

Sausio 29 d. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje vyko meninio skaitymo konkursas, skirtas Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms paminėti. Konkursą organizavo Prienų rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyrius, Švietimo centras ir Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka. 

Mokinių meninio skaitymo konkurso rajoninis etapas buvo pavadintas „Privalom iš savęs kažką išmesti, kad Donelaitis tilptų širdyje“ (Just. Marcinkevičius). Konkurse dalyvavo Prienų rajono bendrojo ugdymo mokyklų 5–12 klasių mokiniai, suskirstyti į 5–8 ir 9–12 klasių grupes.

Į poetinio žodžio šventę, skirtą K. Donelaičiui, susirinko jaunieji skaitovai iš Prienų „Žiburio“, Jiezno, Veiverių T. Žilinsko gimnazijų, Stakliškių vidurinės mokyklos, Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos, Prienų „Revuonos“, Išlaužo, Balbieriškio pagrindinių mokyklų.

Konkurso dalyvius sveikino Prienų rajono savivaldybės mero patarėjas Raimundas Markūnas, Prienų rajono savivaldybės administracijos Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis, Švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas, Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė, metodininkė Dalia Bredelienė, Prienų švietimo centro direktorė Danutė Stankevičienė. Sveikintojai džiaugėsi, kad tiek daug yra raiškiojo žodžio mylėtojų, linkėjo jiems sėkmės ir drąsos.

Konkurso vertinimo komisijai, kurią sudarė Prienų rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyr. specialistė Renata Pavlavičienė, Birštono gimnazijos lietuvių kalbos vyresnioji mokytoja Vilma Skiauterienė, vadovavo nacionalinio Kauno dramos teatro aktorė Doloresa Kazragytė. Komisijos pirmininkė taip pat drąsino skaitovus: „Mūsų gyvenimas yra mažas taškelis, neilga akimirka tarp dviejų amžinybių. Mes labai paslaptingai iš kažkur ateiname, paslaptingiau nei iš mamos, ir išeiname į amžinybę. Todėl šiame taškelyje jums turi būti labai svarbus momentas – šiuo momentu jūsų siela, širdis pakyla lyg sparnais“, – sakė D. Kazragytė, linkėdama jauniesiems skaitovams kuo aukščiau pakilti ir nebijoti skristi.

Nuoširdžių žodžių ir aktorės šypsenos padrąsinti, konkursą poetine kompozicija pradėjo Prienų „Žiburio“ gimnazijos mokiniai (Simona Bendaravičiūtė, Mindaugas Jakubauskas, Audronė Žurauskaitė, Gabrielė Kurapkaitė, Karolina Bugaj, Greta Aleksynaitė, Ieva Šukevičiūtė, Karolina Valentaitė), kuriuos paruošė dramos mokytoja A. O. Vaišnienė.

Vėliau K. Donelaičio eiles, įvairių autorių kūrinius apie K. Donelaitį bei kitų autorių kūrinius skaitė mokyklų atstovai. Pačių jauniausiųjų – 5–8 klasių – grupėje dalyvavo 16 skaitovų. Pirmoji vieta atiteko Išlaužo pagrindinės mokyklos 8 klasės mokinei Ievai Laurinaitytei (mokyt. A. Klimavičienė), kuri paskaitė E. Matuzevičius eilėraštį „Donelaitis“ ir ištrauką iš M. Gripės kūrinio „Hugas“. Dvi antrąsias vietas komisija skyrė Jiezno gimnazijos skaitovams: 7 klasės mokiniui Raimundui Giedraičiui, kuris skaitė ištrauką iš V. Petkevičiaus apsakymo ,,Beržo tošelė“ ir ištrauką iš K. Donelaičio pasakėčios ,,Ąžuols gyrpelnys“, ir 8 klasės mokinei Dainai Mazuronytei, paskaičiusiai ištrauką iš Lazdynų Pelėdos apsakymo ,,Motulė paviliojo“ bei ištrauką iš K. Donelaičio poemos ,,Metai“. Abu skaitovus paruošė mokytoja N. Kuliešienė.

Trečiosios vietos laimėtoja tapo Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos penktokė Kontryna Jurkutė, kurią konkursui paruošė lietuvių kalbos mokytoja. V. Juodsnukienė. Kotryna skaitė gana sudėtingus pagal amžių kūrinius – ištraukas iš Natali Bebit „Amžinieji Takiai“ ir E. Mieželaičio „K. Donelaitis“. Dar viena trečioji vieta skirta Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos šeštokui Mindaugui Naravui. Skaitovas, padedamas mokytojos V. Kurtovienės, konkursui buvo paruošęs K. Donelaičio „Vilks Provininks“.

9–12 klasių grupėje pasirodė 10 skaitovų ir minėtos poetinės kompozicijos dalyviai. Šioje grupėje triumfavo Stakliškių vidurinės mokyklos ir Prienų „Žiburio“ gimnazijos skaitovai. Pirmąją vietą vertinimo komisija skyrė Stakliškių vidurinės mokyklos dvyliktokui Ryčiui Raškevičiui (mokyt. E. Valatkienė). Rytis paskaitė Fausto monologą iš J. V. Gėtės „Faustas“ ir J. I. Survilaitės „Prie K. Donelaičio paminklo Klaipėdoje“.

Dvi antrosios vietos atiteko Rugilei Žurauskaitei (mokyt. R. Pūrienė) ir Silvijai Acaitei (mokyt. L. Karčiauskienė) iš Prienų „Žiburio“ gimnazijos. Rugilė deklamavo P. Norvilos „Trupiniai“, Silvija – J. Vaičiūnaitės „Tu nebijok“ ir J. Degutytės „Ieškojimai“.

Trys trečiosios vietos atiteko Stakliškių vidurinės mokyklos vienuoliktokams: Karolinai Klimavičiūtei (M. Martinaitis. „Motina žemė“, V. Mačernis. „Aš pažinau karalių tavyje“), Audronei Žilionytei (J. Strielkūnas. „Aš noriu balto kelio“, Just. Marcinkevičius. „Didumas to, kas mumyse“) ir Justinai Vindziulytei (K. Donelaitis. Ištrauka iš poemos „Metai“). Mokines paruošė mokytoja O. Andrulevičienė.

Komisijos pirmininkė D. Kazragytė pasveikino visus jaunuosius skaitovus, atlikusius, anot jos, nepaprastai sunkią užduotį. „Scenos, kur yra dialogas, scenos, kur yra labai daug veiksmo, tai yra niekai, palyginti su tuo, ką turėjo padaryti skaitovai. Išeiti net ir daug metų išdirbusiam aktoriui į sceną ir paskaityti monologą arba eilėraštį, va taip – visiškai nuogam, visiškai vienam… Nei į ką įsitverti, nei už ko pasislėpti… Jeigu čia atsistotų profesionalūs aktoriai ir reikėtų skirstyti jiems vietas, jie taip pat nesusidorotų ir atrodytų taip pat gan silpnai, nes tai yra nepaprastai sunki užduotis“, – teigė aktorė, dėkodama skaitovams, kad ryžosi atiduoti savo širdį, savo sielą, ir apgailestaudama, jog per mažai buvę laiko į kiekvieną įsigilinti. Kiekvienas turėjęs kažką tokio, už ką galima būtų pagirti. Todėl svarbiausia, pabrėžė D. Kazragytė, nenusiminti, nes vadinamosios nesėkmės ar nelaimėjimas veda tik į laimėjimą, į geresnį rezultatą. „Sunkumai visada padeda ateityje pasiekti kažką daugiau“, – patikino ji, dar kartą padėkojusi už suteiktą galimybę pabūti šalia, prisiminti savo jaunystę, kai tekę taip pat ne kartą įsikniaubti patyrus nesėkmę.

Konkurso laureatai buvo apdovanoti I, II, III laipsnio diplomais, pagyrimo raštais, rengėjų bei rėmėjų – Prienų rajono savivaldybės ir bendrovės TEO LT – prizais, atminimo dovanomis. Visi konkurso dalyviai, juos paruošę mokytojai ir renginio vedėjai žiburiečiai Kamilė Bandonytė bei Daumantas Janecka apdovanoti padėkos raštais. Geriausieji skaitovai, poetinės kompozicijos nugalėtojai iškovojo teisę dalyvauti zoniniame etape.

Išskirtinai K. Donelaičio kūrybos skaitymuose 5–8 klasių grupėje geriausia skaitove pripažinta Ieva Laurinaitytė. Puikiai poeto kūrybą skaitė ir Raimundas Giedraitis bei Daina Mazuronytė.

9–12 klasių grupėje geriausiu skaitovu tapo Gytis Raškevičius. Išraiškingai K. Donelaičio kūryba skambėjo ir Justinos Vindziulytės bei žiburiečio Gedimino Kuncevičiaus (mokyt. D. Padvelskienė) lūpose. Geriausiems skaitovams buvo įteikti Prienų rajono savivaldybės ir TEO LT prizai. Juos įteikė Prienų Just. Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė D. Čepeliauskienė.

Po pietų Kristijono Donelaičio kūrybą bei tekstus apie Kristijoną Donelaitį skaitė ir suaugusieji bibliotekos skaitytojai. Ši grupė buvo pati negausiausia – 8 dalyviai, tačiau visi taip pat buvo verti komisijos pagyrimo, o kai kurie ir nuostabos bei susižavėjimo. Paklausiusi, kaip skaito Antanas Krūvelis, aktorė D. Kazragytė sakė, kad tokį žmogų turėjo filmuoti televizija ir per Vasario 16-ąją rodyti visai Lietuvai. Ypač maloniai nuteikė K. Donelaičio kūrybą skaitę Prienų švietimo centro atstovai: direktorė D. Stankevičienė, metodininkės O. Razmislavičienė, V. Lėckienė ir D. Buzienė. Skaitovės paruošė literatūrinę kompoziciją iš poemos „Metai“.

Nusprendusi neskirti vietų, vertinimo komisija išrinko tris laureatus, pačius geriausius skaitovus. Jais tapo ir apdovanojimus pelnė buvę mokytojai Antanas Krūvelis, Anarsija Adamonienė ir Naujosios Ūtos laisvalaikio salės mėgėjų teatro vadovė Anelė Lukjančuk.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close