Prienų rajono Skriaudžių pagrindinė mokykla įgyvendindama Comenius tarptautinį daugiašalį projektą „Skirtumai mus vienija“ ir besiruošdama 2014 m. vasario 10–16 d. vyksiančiam mobilumui Slovakijoje tęsia projekto veiklas tolerancijos kitos kultūros piliečiui tema.

Mokinių komanda, vadovaujama projekto koordinatorių mokytojų A. Jurešienės ir S. Mikalauskienės, sausio 17 d. dalyvavo paskaitoje-diskusijoje apie kitų šalių piliečių gyvenimo sąlygas Lietuvoje. Paskaitos svečias Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus patarėja Loreta Jakinevičienė papasakojo apie mokinių mainų programų dalyvių gyvenimą lietuvių šeimose, kaip jiems sekasi adaptuotis svetimos šalies mokyklose, su kokiomis kliūtimis susiduria norėdami pritapti bendraamžių būryje. Paskaitos metu buvo prisimintos tautinės mažumos gyvenančios Prienų rajone, diskutuota apie kitataučių prisitaikymo galimybes švietimo, kultūros ir darbo rinkos srityse.

Sausio 23d. projekto dalyvių komanda lankėsi Tautinių bendrijų namuose, Vilniuje. Tautinių bendrijų namų direktorė Alvida Gedaminskienė papasakojo, kad šie namai buvo įkurti siekiant vienyti tautines mažumas gyvenančias Lietuvoje. Šiam tikslui pasiekti čia įkurtos tokios bendrijos kaip Lietuvos azerbaidžaniečių, gudų, baltarusių, estų, graikų, latvių, rumunų, ukrainiečių, vokiečių ir stačiatikių. Tautinių bendrijų namuose vyksta bendros tautinių mažumų parodos, renginiai ir festivaliai, kurių metu skirtingos tautos susiburia norėdamos atskleisti savo tautos kultūros ir tradicijų unikalumą.

Apsilankymą Tautinių bendrijų namuose tęsė Kultūros ministerijos tautinių mažumų reikalų skyriaus vedėjo Kąstyčio Minkausko paskaita apie gausiausias tautines mažumas gyvenančias mūsų šalyje. O viešnagę užbaigė Lietuvos tautinių bendrijų tarybos pirmininkė Galina Miškinienė, kuri papasakojo, kad šios tarybos nariai dalyvauja sprendžiant strateginius tautinių mažumų kultūros plėtotės ir politikos klausimus, rūpinasi tautinių mažumų tautinio identiteto saugojimu, skatina diskusijas tolerancijos tautinėms mažumoms klausimais.                                                          Doc. dr. G. Miškinienė pristatė ir savo profesinę patirtį. Ji Vilniaus Universitete, filologijos fakultete dėsto turkų kalbą ir yra Turkų kalbos centro vadovė. Turkų kalba VU, kaip laisvai pasirenkamas dalykas pradėtas dėstyti nuo 1993 m., o nuo 2001–2002 m.m., kas ketveri metai renkamos grupės norinčių studijuoti turkų kalbą.

Po viešnagės Tautinių bendrijų namuose mokiniai dalyvavo edukacinėje veikloje Trakuose, kur gamino tradicinį karaimų patiekalą ir sužinojo daugiau apie karaimų kultūrinį paveldą. Žinios ir patirtis įgytos šių užsiėmimų metu padės pasiruošti antrajam projekto mobilumui Slovakijoje, kuriame dalyvaus septyni Skriaudžių pagrindinės mokyklos atstovai.

Projekto koordinatorės A. Jurešienė ir S. Mikalauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close