Nors metai veja metus, vieni amžiai keičia kitus, civilizacijos miršta ir gimsta, tačiau visada aukščiausiu kultūros įvertinimu išlieka menas. Kiekvienoje civilizacijoje, kiekvienoje valstybėje meno įvertinimas yra lygus ekonominei gerovei.

Sunkiai besiverčiančiose šalyse menas būna tik mažos žmonių grupelės prabangos rodiklis. Ekonomiškai stipriose valstybėse menas vertinamas kaip pati geriausia pramoga kiekvienam žmogui. Toks menas įgauna ir materialinę vertę.

Viso pasaulio muziejai pilni įvairiausių senovinių daiktų, tačiau visada labiausiai vertinami juose saugomi meno kūriniai. Kas gi kuria šį meną? Žmonės. Kiekvienas žmogus gali sukurti dėmesio vertą meno kūrinį. Tačiau ne kiekvienas gali sukurti vertą masinio kultūrinio įvertinimo. Prieš mėnesį dienos šviesą išvydęs „Prienų krašto vyturių“ almanachas – dar viena meninė vertybė, įrodanti, kad gyvename meną vertinančioje visuomenėje. Didžiausias džiaugsmas, kad tai – jaunųjų menininkų fantazijos ir darbo vaisius.

Viršelis – tarsi meno kūrinys

Vienos iš jaunųjų Prienų krašto menininkių fantazijos vaisių galite pamatyti vos paėmę almanachą į rankas. Neverta jo ieškoti pavadinime, neverta sklaidyti leidinio puslapių. Pirmasis meno kūrinys – pats viršelis. Septintokės Gabijos Kuzminskaitės „Žolė“ tapo piešiniu, iliustruojančiu almanachą jau nuo pat viršelio. Gabijos piešiniai puošia ir dar keletą almanacho puslapių.

Nors almanache surinkti daugelio jaunųjų menininkų darbai, besidomint autoriais akį patraukė būtent ši jaunoji menininkė. Paaiškėjo, kad jos veikla neapsiriboja daile.

Tarsi viesulas

Gabija, rodos, paprasta septintokė, besimokanti Prienų „Ąžuolo“ progimnazijoje, tačiau žvilgtelėjus akyliau, ji – tarsi viesulas, kasdien besisukantis kitoje vietoje.

Gabija – mokyklos pirmūnė. Nors daugelis specialistų vis dažniau prabyla apie prastėjantį išsilavinimo lygį Lietuvoje, mergaitė yra viena iš tų mokinių, kurie pateisina viltis apie vis dar norinčius mokytis vaikus. Pasak Gabijos tėvų, pasiekimai bei išugdytas noras gerai mokytis turint tikslą ateityje įgyti gerai mokamą ir patinkančią profesiją priverčia mergaitę daugiau laiko skirti pamokų ruošai bei temų mokymuisi.

Gimusi mokytojos ir architekto šeimoje, Gabija stengiasi pateisinti tėvų viltis. Gabumu mokslui bei artistiškumu ji džiugina mamą, o pomėgiu piešti – tėtį. Nuo vaikystės mėgusi piešti, tėčio iniciatyva mergaitė prieš kelis metus pradėjo lankyti Prienų meno mokyklą. Čia dailės paslapčių ją mokė Kristina Žūklienė bei Vladas Tranelis. Besimokant pas V. Tranelį ir buvo pradėtas ruošti almanachas. Meno mokyklos mokiniai gavo užduotį nupiešti po kelis piešinius, tinkančius knygelei iliustruoti, bei po piešinį, kuris tiktų almanacho viršeliui. Iš visų piešinių Gabijos piešinys ir tapo knygelės viršeliu. Kiti jos piešiniai kartu su kitų jaunųjų dailininkų piešiniais papuošė ir puslapius su mokinių literatūros kūriniais.

Piešti Gabijai nesunku

Gabija, gavusi iš dailės mokytojo įvairias ir skirtingas užduotis, vos spėdavo savo mintis ir svajones išguldyti ant popieriaus. Įvairios technikos ir skirtingų stilių dailės kūriniai reikalavo ne tik laiko, bet ir įrankių bei vietos. Namai jau buvo tapę tikra dailės laboratorija. Naujovės ir išmoktos naujos piešimo technikos Gabijai pasitarnauja ir asmeniniams darbams. Jau kuris laikas septintokė atvirukų neperka. Ji juos padaro pati. Sąsiuviniai, kuriuos visi mokyklinukai puošia įvairiomis išpieštomis fantazijomis, pasipuošė dėmesio vertais paveikslais.

Pasak Gabijos, piešti jai nesunku. Mintys liejasi pačios. Ji niekad nesižvalgo į kitų piešinius, neieško minčių ar patarimų. Paėmus teptuką, pieštuką ar kreidelę į rankas, fantazijos pačios užplūsta mintis ir netrukus jos pradeda greitais potėpiais ryškėti ant popieriaus.

Teko rinktis

Namuose vietos piešiniams jau būtų ir pritrūkę, tačiau didėjantis krūvis mokykloje privertė susimąstyti dėl savo galimybių. Dailė – ne vienintelė papildoma Gabijos veikla. Gabija yra ir šiuolaikinio šokio studijos „SOLO“ šokėja. Mokytojos Ilonos Aksenavičienės mokoma šokėjų grupė pasirodo beveik kiekviename Prienų rajono renginyje. Neretai Gabija su draugėmis šoka ir respublikiniuose konkursuose. Prieš porą metų Gabijos veidas šmėžavo ir televizijos ekranuose. Televizijos projekte „2 minutės šlovės“ dalyvavusias „SOLO“ studijos šokėjas tada lydėjo nors ir didelė, tačiau laikina šlovė. Tačiau šokių studija dabar gerai žinoma Lietuvoje, o Gabija nepraleidžia nei vieno šokio, nei vienos repeticijos.

Galiausiai mokyklos krūvis, dailės studijos bei šokių repeticijos privertė apsispręsti. Tuoj pat po pamokų prasidedančios dailės pamokos, o po šių – šokių repeticijos nepalikdavo laiko net papietauti. Gabija pasiryžo neaukoti brangiausio savo turto – sveikatos, todėl nusprendė nuo šio rudens nebetęsti mokslų meno mokykloje. Mokslai sustabdyti laikinai, artimieji dar turi vilčių, kad mergaitė pailsėjusi galės tęsti dailės pasaulio pažinimą. Pati Gabija kol kas dideliu optimizmu netrykšta. Pasak jos, dabar pati jaučiasi geriau. Iš mokyklos grįžta nepervargusi, linksma. Dabar randanti ir daugiau laiko pamokoms bei draugėms.

Gabija visada turėjo daug draugių. Su vienomis kartu eina į mokyklą, sėdi pamokose, po pamokų – vaikštinėja. Su kitomis pasineria į fantazijų ir svajonių pasaulį. Gabija ne mėgsta, o myli knygas. Kartais per vieną vakarą nesunkiai perverčia ir visą knygą. Viena mėgstamiausių – „Eridano aukso fondo“ kolekcija. Gabijai patinka fantastika. Ji, kaip dabar ir daugelis mergaičių, mėgsta knygas apie vampyrus. Labai dažni jos draugai ir romanai. Galima drąsiai sakyti, kad kompiuterinių pramogų pasaulyje septintokė yra viena iš to nedaugelio vaikų, kurie dar supranta knygų teikiamą malonumą ir neaprėpiamas fantazijų ir svajonių platybes.

Kai pomėgių tiek daug…

Svajonėmis Gabija neskuba dalintis. Pasak jos, įvairūs meniniai pomėgiai nesukėlė didelių simpatijų, dėl kurių būtų galima gyvenimą susieti su kuriuo nors menu. Labiausiai mergaitę traukia mokykloje dėstomi dalykai. Šiuo metu vienas įdomiausių dalykų – biologija. Prieš mėnesį pasisvečiavusi Vilniuje vykusioje parodoje „Mokykla 2013“, Gabija mano, kad galėtų ateityje gyvenimą susieti būtent su kažkuria biologijos mokslo atšaka.

Visada stebimės, kaip kai kurie iš mūsų pažįstamų žmonių spėja nudirbti gausybę darbų, pailsėti ir dar papildomo darbo neatsisakyti, kai patys spėjame tiek nedaug. Gabija – viena iš tų žmonių, kurių paroje yra daugiau negu 24 valandos. Kurie gali dirbti ir nepailsėję paprašyti dar darbo. Viena iš tų mergaičių, kuri neišsižadėjo pramogų, bet ir nepamiršo savo tikslų.

Gabijos pomėgių sąraše ir kelionės. Nors dažniausiai su šeima bei šokių studija tenka keliauti tik po Lietuvą, praėjusią vasarą Gabijai nusišypsojo sėkmė pabuvoti Vakarų Europoje. Labiausiai jos akį traukė tos pačios linijos, kurios vingiuoja jos piešiniuose : žalios lankos, brandūs miškai, kalnynai, tarpekliai. Istorinis paveldas ir architektūra prieš kraštovaizdžius ir gamtos paminklus jai nublanksta. Tačiau kelionių niekada neatsisako, kokios jos bebūtų.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close