Policijos darbą apskrities vadovai įvertino puikiai (GALERIJA)

Sausio 16 d. Prienų rajono savivaldybės Tarybos posėdžių salėje buvo pristatyta Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prienų rajono policijos komisariato 2013 metų veiklos ataskaita. Pasiklausyti, kaip dirbo policija 2013-aisiais, susirinko rajono savivaldybės ir administracijos vadovai, Vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovai, aktyviausi policijos bendradarbiavimo partneriai – Prienų rajono savivaldybės seniūnijų seniūnai.

Prienų policijos veiklos ataskaitą susirinkusiesiems pristatė Prienų rajono PK Organizacinės grupės vyresnysis specialistas Arūnas Malinauskas. Policijos atstovas pateikė keletą statistinių skaičių, kurie rodo, kad 2013-aisiais Prienų rajono PK pareigūnai dirbo efektyviai. Ypač džiugina augantis visuomenės pasitikėjimas policija. Jeigu nuo 2010-ųjų iki 2012-ųjų jis buvo gerokai kritęs, tai 2013-aisiais vėl pradėjo didėti.

Galima sąlyginai pasidžiaugti ir tuo, jog praėjusiais metais eismo įvykiuose rajone žuvo vienas žmogus (2012 m. – 2, dar kelerius ankstesnius metus – nuo 5 iki 7). Pasak policijos atstovo, pastaraisiais metais daug buvo kilę diskusijų dėl policijos reagavimo į įvykius, bet 2013-aisiais policija 90–100 proc. atvejų operatyviai reagavo į įvykius ir atvykdavo pagal tų įvykių kategorijai nustatytą laiką (nuo 12 min. iki 1 val.).

A. Malinausko teigimu, 2013-aisiais nusikalstama veika buvo padaryta asmenims 855 110 Lt turtinė žala, o surasta, paimta arba kitaip atlyginta 170 166 Lt. Iš nusikalstamų veikų didžiausią skaičių sudaro vagystės (263), taip pat užregistruota 31 sukčiavimo, 29 turto sunaikinimo ar sužalojimo atvejų, 20 bandymų papirkti policiją, 30 viešosios tvarkos pažeidimų, 140 atvejų smurto artimoje aplinkoje, 12 eismo saugumo taisyklių pažeidimų, 12 plėšimų bei dar 130 įvairių kitų teisės pažeidimų. Pagal užregistruotas ir ištirtas nusikalstamas veikas Prienų r. PK apskrityje atsilieka tik nuo Alytaus VPK ir yra 2-oje vietoje iš 6 savivaldybių. Organizacinės grupės vyresn. specialistas pabrėžė, kad per praėjusius metus žymiai padaugėjo pranešimų, pareiškimų ar skundų apie nusikalstamas veikas ir kitus teisės pažeidimus. Tai, jo nuomone, susiję su didėjančiu visuomenės pasitikėjimu policija.

Nors visuomenės pasitikėjimas policija didėja, žmonės drąsiau teikia informaciją anoniminiais telefonais, nusikaltėliai dirba savo darbą ir daugiausiai darbuojasi Prienuose. Kaip teigė A. Malinauskas, praėjusiais metais mieste buvo užregistruota 212 nusikalstamų veikų, iš jų 132 ištirtos. Mažiau nusikaltimų užregistruota Jiezno, Veiverių, Stakliškių seniūnijose, o mažiausiai – Naujosios Ūtos seniūnijoje. Susirūpinimą kelia tai, kad nusikalsta ir nepilnamečiai, kurie taip pat daugiausiai siautėja Prienuose ir Pakuonio seniūnijoje. 2013 m. mieste jie įvykdė net 30 nusikalstamų veikų, Pakuonio apylinkėse – 8, Šilavoto – 6. Tuo tarpu Naujosios Ūtos, Ašmintos seniūnijose vaikai ir jaunimas tokiais žygiais nepasižymėjo.

Siekdama užkirsti kelią nepilnamečių nusikalstamumui, 2013 m. Prienų policija organizavo įvairių prevencinių priemonių du tris kartus daugiau nei 2012 m. Prevencinė švietėjiška veikla bei užkrečiantis geras pavyzdys neaplenkė ir suaugusiųjų. Policijos atstovas pasidžiaugė besikuriančiomis ir kitiems pavyzdį rodančiomis saugios kaimynystės grupėmis seniūnijose.

 

Nerimą kelia augantis nusikalstamumas ir smurtas šeimoje

Pasidžiaugdamas įstaigos darbo rezultatais Prienų r. PK viršininkas Dainius Janavičius pabrėžė, kad 2013 m. Prienų r. PK daug pasiekė, kad gerėtų nusikaltimų ir kitų teisės pažeidimų atskleidimas ir ištyrimas. Ypač džiugina, kad Prienų krašto žmonės (galbūt labiau tapę atsargesni) mažiau nukentėjo nuo telefoninių ar kitų sukčių.

Nors įdėta labai daug pastangų, vis dėlto nerimą kelia augantis nepilnamečių nusikalstamumas, nuo 134 iki 209 išaugęs neblaivių asmenų padarytų nusikaltimų skaičius, girtų asmenų pasirodymas viešoje vietoje. Viršininko teigimu, pastarieji asmenys labiau linkę nusikalsti, patys tampa aukomis, vėliau jų aukomis tampa šeima, visa tai matantys vaikai, kaimynai, bendruomenė.

Visus metus pareigūnai plušėjo tirdami nusikalstamas veikas, pasireiškusias smurtu artimoje aplinkoje. Jų registruota beveik dvigubai daugiau (140) nei 2012 m., ir šis skaičius Prienų rajone yra vienas didžiausių apskrityje. Pasak D. Janavičiaus, dažniausiai smurtaujama socialinės rizikos, asocialiose šeimose, kai yra išmokamos socialinės išmokos. Šiuo atveju valstybė nukenčia du kartus: pirmą – išmokant išmokas, vėliau – mokant teisėsaugos ir teisėtvarkos institucijoms už atliekamus tyrimus.

Viršininkas pabrėžė, jog dar 2012 m. buvo suaktyvintas tiek kriminalinės, tiek viešosios policijos padalinių darbas siekiant mažinti nusikalstamu būdu gaunamas pajamas, todėl daugiau užregistruota nusikalstamų veikų, susijusių su neteisėtu narkotinių medžiagų, akcizais apmokestinamų prekių nelegalia apyvarta. Deja, išaugo ir bendras nusikalstamų veikų skaičius. Nusikaltimų struktūroje didžiąją dalį, kaip minėta anksčiau, sudarė vagystės, taip pat daugėjo automobilių ir gyvulių vagysčių, plėšimų, sunkių ir labai sunkių nusikaltimų, registruoti 2 nužudymai, padidėjo pareigūnų papirkimo atvejų.

Praėjusieji metai kolektyvui nebuvo lengvi

„Nors ir egzistavo finansinė drausmė, tačiau šiandien tarnybai yra paruošti ir esant poreikiui remontuojami visi 23 automobiliai, iš dalies atnaujintas automobilių parkas, visi kuro ir kiti logistiniai poreikiai patenkinami tiek, kiek reikia. Puikiai įrengtos ir kompiuterizuotos darbo vietos, komisariate įrengta ir toliau diegiama antro lygio apsaugos bei kontrolės sistema, nemaža dalis pareigūnų gavo naujus išmaniuosius telefonus“, – kalbėjo policijos vadovas.

Policijos komisariate yra 88 pareigybės. Deja, dėl pensijos ar ligos praėjusiais metais tarnybą paliko 18 patyrusių pareigūnų, 3 etatai buvo panaikinti. Dėl ligos ištisus metus nedirbo vidutiniškai 2 pareigūnai, 3 pareigūnai išėjo vaiko auginimo atostogų, 2 – jau metai laiko nušalinti nuo tarnybos dėl galimo nusikalstamos veikos padarymo, ir priimti buvo tik 9 nauji pareigūnai. „Įvertinus ištisus metus buvusį beveik 20 proc. žmogiškųjų išteklių trūkumą, mes dirbome 55-iese arba 60 proc. pajėgumu“, – pabrėžė įstaigos vadovas, pridurdamas, jog ir iš tų dirbančiųjų, kurių amžiaus vidurkis – 37 metai, dar yra 30 pareigūnų, turinčių ištarnautą laiką, leidžiantį išeiti į pensiją. Nepaisant to, komisaras pasidžiaugė, jog beveik visi pareigūnai turi reikiamą išsilavinimą, o jaunimas siekia aukštesnio. „Svarbu, kad ateitų dirbti patys geriausi pareigūnai, o jų veikla būtų veiksmingai kontroliuojama“, – akcentavo D. Janavičius.

Pabrėždamas teigiamą aktyvaus tarnybinio bendradarbiavimo su Alytaus apskrities VPK ir kitomis apskrityje veikiančiomis teisėsaugos bei teisėtvarkos institucijomis įtaką komisariato darbui ir vykdomai veiklai, policijos viršininkas paminėjo ir deramą Prienų rajono savivaldybės požiūrį į policijos atliekamą misiją. „Savivaldybė yra mūsų partneris vykdant tęstinę prevencinę „Viešosios tvarkos užtikrinimo bei nusikalstamumo prevencijos“ programą. Džiugu, kad savivaldybės skiriamos lėšos, nors jos biudžetas ir skurdus, išlieka stabilios ir vienos didžiausių tarp apskrities policijos komisariatų, o mes pateisiname ir vykdome programoje iškeltus uždavinius“, – sakė D. Janavičius, kartu paminėdamas vieną iš malonių naujienų – įsigytą policijos bičiulį „Amsių“, kuris pasižadėjo šiais metais būti labai aktyvus ir gausiai dalyvauti įvairiuose renginiuose.

 

Į ateitį žvelgia optimistiškai

Nors rajono policijos veiklos rezultatai 2013 m. buvo geri ir įvertinti apskrityje, Prienų r. PK viršininkas kalbėjo ir apie skaudulius: „Situacija šalyje sudėtinga – daug nusikalstamų veikų, žmonės ne visada jaučiasi saugūs, ne visada laiku sulaukia pagalbos. Savo pyktį jie dažnai išlieja ir ant pareigūnų. Nepakankamas policijos finansavimas 2012 m. neigiamai veikė pareigūnų motyvaciją. Už gerus darbo rezultatus pareigūnai buvo dažniausiai skatinami tik moralinėmis skatinimo priemonėmis – padėkos raštais, rečiau – vertingomis dovanomis, pasižymėjimo ženklais. Darbuotojų netenkame, o krūviai nemažėja“.

Tačiau jaunas, principingas viršininkas į ateitį žvelgia optimistiškai, nes pareigūnus gerai dirbti įpareigoja įstatymai, pilietiškumas, kiekvieno sąžinė, o komisariate puoselėjamos tradicijos leidžia kolektyve išlaikyti gerą psichologinį mikroklimatą, stiprinti darbuotojų motyvaciją, atsparumą korupcijai ir kitiems neigiamiems reiškiniams.

 

Policija šiais metais sulauks papildymo

Ataskaitiniame susirinkime dalyvavo Alytaus apskrities VPK viršininko pavaduotojas Alvydas Jurgelevičius, kuris padėkojo Prienų r. PK už gerą darbą, nors ir buvo dirbta ne pilnomis pajėgomis. „Jūs savo funkciją atlikote labai gerai – aišku, su Savivaldybės ir bendruomenės pagalba, nes vieni mes lauke – ne kariai. Kur yra stipri bendruomenė, geras bendradarbiavimas tarp seniūno, apylinkės inspektoriaus, toje teritorijoje ir nusikaltimų mažiau, ir visuomenė saugesnė“, – pabrėžė A. Jurgelevičius.

Siekiant užkirsti kelią nusikalstamoms veikoms ir kontroliuoti eismo saugumą, nuo sausio 1 d. kiekvienoje struktūrinio padalinio teritorijoje privaloma užtikrinti, kad joje dirbtų du patruliuojantys ekipažai. Kai kur šis tikslas jau įgyvendintas, kitur, ir Prienuose, situacija nesikeičia, bet ji, kaip patikino Prienų r. PK viršininkas D. Janavičius, nėra bloga. Prienų mieste ištisą parą patruliuoja vienas policijos ekipažas, o nuo 15 val. iki 3 val. nakties – dar vienas papildomas, taigi piko valandomis dirba du ekipažai. Be to, policijos komisariate yra ir papildomų pajėgų. „Mes esame pasirengę vienu metu reaguoti į tris įvykius. Patirtis rodo, kad tiek daug vienu metu nebūna“, – sakė D. Janavičius.

Alytaus apskrities VPK viršininko pavaduotojas pateikė ir daugiau gerų žinių. Šiais metais policijai yra skirtas didesnis finansavimas: didės transporto ir kitos išlaidos, bus atnaujinta kompiuterinė technika. Pasak policijos vadovo, kai kuriems pareigūnams jau nuo praėjusių metų spalio mėnesio didėjo atlyginimai, o nuo šių metų bus mokami priedai pareigūnams, kuriems 2013 m. nebuvo padidintos kategorijos. Jos taip pat bus toliau didinamos. Be to, greitu laiku iš policijos mokyklų apskrities padaliniai sulauks apie 80 absolventų, dalis jų ateis ir į Prienų r. PK, tiek į pirminę, tiek į vidurinę grandį. Taigi ištisus metus kęstas nepriteklius bus kompensuotas, nes kovo mėnesį pareigūnų gretas papildys trys jauni apylinkių inspektoriai, o patrulinė tarnyba jau vasario pradžioje turėtų papilnėti dviem ar trimis patruliais.

Apskrities policijos vadovo pavaduotojas pabrėžė, kad šalyje nuvilnijo rotacijų banga, bet apskrities policijos vadovas, kaip ir Prienų policijos vadovas, kuriam priešaky dar beveik visa kadencija, nesikeis.

Policijos ataskaitos pristatyme dalyvavęs Naujosios Ūtos seniūnijos seniūnas Algis Aliukevičius padėkojo policijos pareigūnams, kurie 2013 m. gruodžio mėnesį operatyviai išaiškino chuliganizmo atvejį. Jis pasidžiaugė, kad po to seniūnijos centre nebuvo fiksuojama šiukšlinimo ir jaunimo susibūrimų atvejų.

Prienų rajono savivaldybės meras Vytautas Bujanauskas, turėjęs daugiausiai klausimų policijos vadovams, pranešė, jog šiais metais, jeigu leis finansinės galimybės, planuojama prie visų pagrindinių iš Prienų vedančių kelių įrengti vaizdo kameras, kurios padės geriau stebėti miestą.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close