Gimimų skaičius padidėjo nežymiai

Metų pradžioje mūsų laikraščio skaitytojus informuojame apie Prienų ir Birštono savivaldybių demografinę padėtį ir įvykusius pokyčius.


Apie pagrindinius mus dominančius rodiklius kalbamės su Prienų civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Anele Radzevičiene.

Pagal Lietuvos Respublikos civilinės šeimos teisės ir Civilinės metrikacijos taisykles, Civilinės metrikacijos skyrius registravo viso rajono ir Prienų miesto gyventojų gimimus, mirtis, santuokų sudarymą, santuokų nutraukimą, įvaikinimus, tėvystės pripažinimus pagal bendrus tėvų prašymus, tėvystės nustatymus ir pripažinimus pagal teismo priimtus sprendimus, įtraukė į apskaitą LR piliečių užsienio valstybėse sudarytus civilinės būklės aktus, ruošė vardo, pavardės, tautybės keitimo bylas.
„2013 metais Prienų rajone gimė 277 naujagimiai, iš kurių 55 – užsienio šalyse. Iš 277 naujagimių – 140 berniukų ir 137 mergaitės. 2012 m. rajone gimė 268 kūdikiai,
tad jaučiasi gimstamumo padidėjimas (nors ir nedidelis). Nors peržvelgus penkerių metų duomenis, nėra labai kuo džiaugtis. 2009 metais gimė 286 kūdikiai, 2010 m. – 283; 2011 m. –280; 2012 m. – 268 kūdikiai. Taigi, 2012 metais pas mūsų rajono gyventojus buvo atskridę mažiausiai gandrų“, – sakė Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja A. Radzevičienė.
Kaip sakė Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja, jauniausiai mamai buvo 15 metų, o jauniausiam tėčiui – 16 metų. 8 kūdikius pagimdė vienišos motinos, 64 kūdikiams pripažinta tėvystė.
Palyginti su 2012 metais, šiek tiek padaugėjo santuokų – nuo 129 iki 137. 14 santuokų buvo registruotos užsienyje, 32 poros susituokė bažnyčioje, o santuoka apskaityta vėliau Prienų civilinės metrikacijos skyriuje. Užregistruotos 3 nepilnamečių santuokos (vienas iš besituokiančiųjų buvo nepilnametis). 13 asmenų sukūrė šeimas su kitų valstybių piliečiais.
Ištuokų skaičius praėjusiais metais taip pat šoktelėjo nuo 93 iki 103.
Liūdnesnė mirčių statistika. Per 2013 metus amžinybėn iškeliavo 531 Prienų savivaldybės gyventojas: 203 – iš Prienų miesto ir 328 – iš rajono seniūnijų. Iš šio skaičiaus 7 asmenys mirė užsienio valstybėse. 2012 metais mirusiųjų buvo gerokai mažiau – 472. Jeigu pasižiūrėsime penkerių metų statistinius duomenis, matysime, kad mirčių skaičius buvo panašus: 2009 m. –526; 2010 m. –
553; 2011 m. – 545; 2012 m. – 472.
Prienų civilinės metrikacijos skyrius 2013 m. gavo 1018 prašymų dėl tėvystės pripažinimo, tėvystės nustatymo, įvaikinimo, civilinės būklės aktų įrašų atkūrimo, papildymo, ištaisymo, dėl santuokos ir santuokos nutraukimo įregistravimo bei įregistruoti, apskaityti vaiko gimimą, įregistruoti ir apskaityti mirties faktą.
Per metus Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojos paruošė 9 bylas dėl vardo ar pavardės keitimo.
2013 m. gautas 241 raštas dėl civilinės būklės įrašų ir pažymų iš kitų įstaigų. Iš užsienio valstybinių institucijų išreikalauta 10 reikalingų dokumentų.
2013 m. skyriaus darbuotojos jau gerai išmoko naudotis LR gyventojų registro informacinės sistemos programa LRGRIS bei jos apkeitimais ir į ją suvedė mirties įrašus, padarytus seniūnijose.
Įsigaliojus Konvencijai dėl išrašų iš civilinės būklės aktų įrašų išdavimo įvairiomis kalbomis, skyriuje, naudojantis Gyventojų registro duomenų baze, išduodami gimimo, santuokos ir mirties išrašai. Pasak vedėjos, labai svarbus aspektas, kad šie tarptautiniai išrašai priimami be vertimo ir legalizavimo visose valstybėse, kurios yra šios Konvencijos dalyvės. Civilinės metrikacijos skyrius 2013 m. išdavė 19 tarptautinių išrašų – 13 gimimo ir 6 santuokos.
Dabar Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Anelė Radzevičienė ir vyr. specialistė Diana Dainauskienė užsiėmusios įvairiausių pažymų išdavimu daugiavaikėms motinoms, kurios tvarkosi dokumentus II laipsnio valstybinei pensijai gauti.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close